Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Nyheter

  200 renar svalt ihjäl på Svalbard

  Betande renar Foto: Joe Green

  200 vilda renar hittades döda på Svalbard under sommaren 2019, rapporterar Dubai-baserade Gulf News.

  Norska forskare har under många decennier kartlagt beståndet av vilda renar på Svalbard. I somras hittade teamet över 200 ihjälsvultna renar på den norska tundran. Klimatförändringar tros ligga bakom. Anledningen är, enligt forskarna som upptäckte renarna, ovanligt kraftigt regn som ledde till att betesmarkerna blev täckta av is. Detta ska ha lett till att renarna svalt ihjäl då de inte kom åt maten under isen.

  Renen är den största växtätaren i arktiska regioner. Om den försvinner och inte äter, trampar och gödslar runt sig kommer landskapen att se väldigt annorlunda ut, säger forskaren Torkild Tveraa till norska NRK.

  Det är inte första gången klimatkrisen slår mot just renar. År 2009 rapporterades att över 200 renar gick igenom isen i sjön Kutjaure i Norrbotten. Renarna tillhörde Sirges sameby, som är Sveriges största. Det var när renarna var på väg till sitt vinterbete, samma väg som de alltid gått, som isen brast.

  Den arktiska floran och faunan är bland världens känsligaste, och därmed mest sårbar för snabba förändringar i klimatet. Sommaren 2019 förde med sig över 100 bränder i Arktis, som enligt experter helt saknat motstycke tidigare.

  Stötta SMB

  Sedan 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.
  Här kan du läsa vad pengarna går till.

  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.