Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
(Tryck ENTER för fler alternativ)
Sökförslag:
  Stäng

  2019 blev det näst varmaste året som någonsin uppmätts

  Foto: Pixabay

  Förra året var det varmaste som någonsin har uppmätts i Europa och det näst varmaste sett till hela jordens medeltemperatur. Detta framgår av nya siffror från EU:s klimatövervakning Copernicus Climate Change Service.

  Det här är utan tvekan alarmerande tecken

  Det säger chefen för EU:s klimatövervakning Copernicus Climate Change Service (C3S) Jean-Noël Thépaut, till AFP.

  Världen blir allt varmare och 2019 var inte ett undantag. Året var det näst varmaste som uppmätts globalt och de senaste 5 åren är de varmaste som någonsin uppmätts, enligt ny data från CS3. Det gällde också i Europa som upplevde den varmaste decembermånad som hittills uppmätts, 3,2 grader över genomsnittet år 1981-2010.

  Nu är den globala medeltemperaturen 1,1–1,2 grader högre jämfört med förindustriell tid, dvs. före utsläppen av växthusgaser.
  Endast 2016 har hittills varit varmare, men då bidrog väderfenomenet El Nino – som då var extra starkt.

  Även SMHI rapporterade nyligen att Sverige går mot varmare och varmare årstemperaturer och att 2019 blev varmare än normalt i hela Sverige. Samtidigt minskade de svenska utsläppen endast marginellt 2018, vilket är långt ifrån att klara klimatmålen.

  C3S rapporterar också tillsammans med Copernicus Atmosphere Monitoring Service (CAMS) att CO2-nivåerna i atmosfären fortsatt att öka. Deras data ger den första och hela bilden av globala temperaturer och CO2- koncentrationer under 2019. Resultaten är i linje med tidigare data från WMO och Global Carbon Project (GCP).

  Johan Rockström sa i sitt Vinter i P1 att 2020 kommer bli ett ”sanningens år för klimatet”. Förhoppningsvis innebär detta att världen börjar samarbeta för att påbörja omställningen och få ner utsläppen och inte ytterligare ett rekordår för medeltemperatur och koldioxidutsläpp.

  Faktarutan

  Copernicus är EU:s flaggskeppsprogram för jordobservationer och leder sex stycken olika tematiska tjänster: Atmosphere, Marine, Land, Climate Change, Security och Emergency. Copernicus levererar fritt tillgängliga operationella data och tjänster som ger användare tillförlitlig och uppdaterat relation som är relaterad till vår planet och dess miljö. Programmet koordineras och leds av Europeiska kommissionen, och den är även implementerad i samarbete med EU:s medlemsländer och bland annat European Space Agency (ESA), European Organisation for the Exploitation of Meteorological Satellites (EUMETSAT), the European Centre for Medium-Range Weather Forecasts (ECMWF), EU-myndigheter och Mercator Océan.

  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har våra utgifter helt täckts av oss skribenter. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.

   SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har våra utgifter helt täckts av oss skribenter. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

   Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

   Läs vad vi vill göra