Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
    Stäng
    Nyheter

    Ny rapport: Världens kolanvändning fortsätter öka

    För andra året i rad ökar förbränningen av kol, trots att världens rika länder nu äntligen försöker göra sig av med sitt beroende. Därmed blir det allt svårare att nå upp till Parisavtalets mål.

    Fredagen den 21 april blev en historisk dag i Storbritannien. Första gången sedan 1800-talet gick en hel dag utan att elektricitet genererades av kol, och under två veckor i maj stod alla kolkraftverk i Storbritannien stilla. Det har inte hänt sedan den industriella revolutionen. Detta var ytterligare en positiv utveckling inom EU där den kolgenererade elen länge minskat. Bara mellan 2012 och 2018 minskade den med 30 procent och i år väntas nedgången bli 19 procent, skriver den brittiska tankesmedjan Sandbag i en halvårsanalys av EU:s energisektor.

    Dessvärre omkullkastar den Internationella energimyndigheten IEA:s senaste årsrapport World Energy Outlook 2019 denna framgång rejält. För trots minskad förbränning av kol i Europa och USA steg den globala efterfrågan på kol för andra året i rad, efter att ha gått ner 2015 och 2016. Det är i framför allt Asien som kol fortsätter att vara en dominerande energikälla, där tillväxtekonomier som Kina, Indien och Indonesien vill ha billiga och tillförlitliga energikällor för att understödja sina växande ekonomier.

    Enligt IEA:s rapport kommer utsläppen i världen med dagens politiska ambitioner att fortsätta växa till år 2040, vilket går tvärtemot den halvering av växthusgaser till 2030 och nära netto-noll utsläpp till 2050 som Parisavtalet kräver. Av världens totala energiproduktion kommer i dag 38 procent från kol, och den nuvarande koltrenden går alltså helt i motsatt riktning mot den som krävs för att leva upp till klimatpolitiken.

    En avgörande fråga handlar enligt IEA därmed om att i förtid montera ner kolkraftverk som byggts under de senaste decennierna, alternativt att ta hand om utsläppen med CCS-teknik, dvs. att fånga in koldioxid som sedan lagras. Idag anses däremot CCS-tekniken för osäker och dyr.

    IEA lägger fram tre framtidsscenarier i rapporten:

    • Med nuvarande konsumtionsmönster kommer kolanvändningen i världen att öka med 20 procent till 2040.

    •  Enligt ländernas löften kommer kolanvändningen sjunka en aning de närmaste 20 åren.

    • För att klara en hållbar utveckling måste kolkonsumtionen rasa med nästan två tredjedelar under samma tid.

    IEA:s rapport kan därmed ses som en skarp varning och under rapportsläppet i Paris konstaterade IEA:s chef att:

    Världen måste brådskande och med laserskärpa fokusera på att få ner utsläppen

    Det är där vårt fokus behöver ligga, istället för att varje land ska fortsätta debattera huruvida vi har en klimatkris eller ej. Omställning måste ske nu och den måste ske globalt.


    SMB sprider miljönyheter. Sedan starten 2010 har våra utgifter helt täckts av oss skribenter. Nu vill vi utveckla hemsidan och vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

    Swisha en slant till 123 270 12 33 för att stötta vårt arbete.

    >>Läs mer om vad vi vill göra här

    SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

    Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

    Läs vad vi vill göra
    Tipsa!

    Tipsa oss

    Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.