Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
    Stäng
    Nyheter

    500 fall av kalavverkad naturskog – ny granskning av SCAs skogsbruk

    En skog i Krokom, Jämtland med höga naturvärden som SCA avverkat. Foto: Skydda Skogen

    Skydda Skogen avslöjar 500 fall där skogsbolaget SCA avverkat skyddsvärd skog i norra Sverige. Företaget själva påpekar att de följer regler och lagar för skogsbruk, men Skydda Skogen riktar stark kritik mot sättet SCA bedriver sitt skogsbruk.

    SCA är både Sveriges och EUs största privata skogsägare, och utöver egna andelar kommer runt 50 procent av deras virke från små privata skogsägare eller andra företag. Organisationen Skydda Skogen har tittat på slutaavverkningar som SCA gjort de senaste 25 åren, och presenterar nu 500 fall där kalavverkning gjorts eller planeras att göra i skogar av högt naturvärde, med rödlistade eller fridlysta arter.

    – Vår analys visar också att över en tredjedel av deras avverkningsanmälningar ligger i kontinuitetsskogar. Sådana skogar, som aldrig tidigare varit kalavverkade, råder det redan brist på i landet. För varje sådan avverkning förstörs uråldriga ekosystem och livsmiljöer för hotade arter försvinner för alltid, säger rapportförfattaren Daniel Rutschman.

    Kartan visar delar av Sollefteå, Strömsund och Ragunda kommun. Längst till vänster är SCAs skogsinnehav markerade i rött. Grönt symboliserar kontinuitetsskog (som aldrig avverkats) och gula fält visar avverkade områden. Sedan den fullskaliga introduktionen av kalavverkning har 88 procent av denna yta kalhuggits. Illustration: Jon Andersson/Skydda Skogen.

    Dialog mellan miljörörelse och företag saknas

    Det är flera miljöorganisationer som länge kritiserat just SCAs skogsbruk. Inför årsstämman i fjol var Greenpeace, Fridays For Future och Skydda Skogen m fl på plats utanför huvudkontoret i Sundsvall, och överlämnade ett öppet brev tillsammans med inventeringsrapporter som gjorts av SCAs skogar. 

    – Miljörörelsens fältinventeringar baseras nästan uteslutande på ideellt arbete, och bara en mycket liten bråkdel av de tusentals hektar som SCA avverkar varje år hinns med att inventeras, säger Daniel Rutschman.

    Ola Kårén, skogsskötselchef, påpekar att granskningen tar upp 500 av cirka 50 000 avverkningsanmälningar som SCA gjort de senaste 25 åren. Detta ger därför en felaktig bild av företagets arbete, menar han i en skriftlig kommentar till SMB. Samma svar går även att läsa i ett pressmeddelande på företagets webbplats som respons till en ledartext i Aftonbladet

    Daniel Rutschman på Skydda Skogen berättar att företaget inte verkar vilja ha någon dialog med miljörörelsen längre. Länge har olika organisationer försökt påverka genom att skicka in skrivelser och inventeringsrapporter till SCA, men bara fått standardsvar eller ingen återkoppling alls.

    Aktivistarbetet ogiltigförklaras

    Ola Kårén på SCA skriver att företaget “fortsätter balansera olika intressen för att bidra till både naturvård och samhällsnytta, samtidigt som vi står emot försök från aktivistorganisationer att stifta egna lagar och regler”. Denna formulering tolkar Daniel Rutschman på Skydda Skogen som ett sätt att ogiltigförklara miljörörelsens arbete.

    – Det här är något relativt nytt angreppssätt från skogsindustrin och markägarlobbyn, i alla fall på den skala det varit de senaste månaderna. Istället för att diskutera sakfrågorna försöker man utmåla organisationer eller engagerade privatpersoner som antidemokratiska och extremistiska, förklarar Daniel Rutschman på Skydda Skogen.

    Skydda Skogen hoppas att rapporten ska öka medvetenheten hos allmänheten, beslutfattare och SCAs kunder över vad som pågår i den svenska skogen. Hela rapporten finns att läsa här.

    En av avverkningarna i Ragunda, Jämtlands län, som Skydda Skogen har med på listan ”500 misstag” om SCAs skogsbruk. Foto: Skydda Skogen

    SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

    Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

    Läs vad vi vill göra
    Tipsa!

    Tipsa oss

    Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.