Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng

  Sex procent av den svenska befolkningen tror inte alls att mänskliga aktiviteter ligger bakom klimatförändringarna, trots tydliga vetenskapliga bevis. Ju mer man ligger till höger i politisk uppfattning, desto mer förnekande är man, visar en ännu inte publicerad studie från Göteborgs Universitet.

  I återkommande stora mätningar genomför det så kallade SOM-institutet breda opinonsundersökningar av befolkningens uppfattningar och attityder i många samhällsfrågor, och hur svaren fördelas bland annat med hänsyn till socialgrupp, utbildning och politisk uppfattning. Den här studien baserar sig på 2019 och 2020 års mätningar som bland annat undersökte hur klimatförnekelsen i Sverige ser ut.

  De tillfrågade fick ta ställning till påståendet ”klimatförändringarna är huvudsakligen orsakade av mänskliga aktiviteter” och rangordna mellan noll och tio om de instämde eller ej. Sex procent lade sitt svar i de tre lägsta graderna på skalan, vilket står för att de anser påståendet vara ”helt felaktigt.”

  Skillnaden mellan könen är noterbar: medan fyra procent av kvinnorna svarar så här är siffran för männen mer än dubbel, nio procent. Det är mindre skillnad mellan åldersgrupper och om man bor i storstäder, mindre tätorter eller landsbygd. Dock är den yngsta gruppen, 16-29 år, minst skeptiska med tre procent.

  Andelen som förnekar sambanden är högst i jordbrukar- och företagarhem, 11-12 procent, medan arbetar- och tjänstemannahushåll har liknande siffror, sex till fyra procent. Det är emellertid den politiska uppfattningen som spelar störst roll för graden av tvivel. Ju mer till höger ens uppfattningar ligger, desto mer förnekas människans roll i klimatfrågan.

  Bland de som, enligt frågeformuläret, ligger ”klart till höger” i sina åsikter hamnar 13 procent i förnekargruppen, medan två procent återfinns i ”klart till vänster-gruppen.” Bland de som sympatiserar med Sverigedemokraterna är siffran ännu högre, 18 procent, samtidigt som endast en procent av V- och MP-sympatisörer förnekar sambanden.

  Undersökningen i sin helhet kommer att publiceras efter midsommar som en del i SOM-institutets forskarantologi.


  Läs mer om klimatförnekare:
  10 svar på 10 vanliga klimatförnekande påståenden
  Psykologin bakom klimatskepsis- och icke-handlande

  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.