Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Nyheter

  Aktivister demonstrerade utanför Timbros lokaler i Stockholm

  Foto: Extinction Rebellion

  Under onsdagen demonstrerade flera aktivister från aktivistnätverket och upproret Extinction Rebellion utanför Timbros kontor på Kungsgatan i Stockholm. Detta som en reaktion på avslöjandet av Supermiljöbloggen och Dagens ETC att Svenskt Näringslivs tankesmedja tog emot pengar av oljebolaget Exxon Mobil.

  Det är uppenbart att oljejättarnas påverkanskampanjer gett resultat. Under flera decennier har Timbro publicerat artiklar som på olika sätt förminskar eller förvanskar klimatläget samt försöker misskreditera klimataktivister. Och likt papegojor har sedan ledande moderata politiker och andra upprepat mycket av detta. Konsekvensen syns i dagens urspårade klimatpolitik som leder till ökade utsläpp och accelererande uppvärmning! Det är en självklarhet att den här typen av samarbeten behöver upphöra, säger Janine O’Keeffe, en av de deltagande aktivisterna.

  Till SMB säger Extinction Rebellion att demonstrationen pågick under en kortare period under onsdagen. Aktivisterna höll flera tal som hördes ut över Kungstorget i Stockholm. De uppmanade anställda på Timbro att komma ner och prata med dem, en invit som opinionsbildarna valde att inte svara på.

  Aktivisterna valde att utföra aktionen utanför lokalerna på Kungsgatan som en följd Supermiljöbloggens och Dagens ETC:s avslöjande om att Timbro tagit emot oljepengar och bedrivit påverkansarbete för att bromsa Sveriges klimatomställning.

  Vad var demonstrationens budskap?

  Att ovanstående är helt oacceptabelt och fullständigt förödande för möjligheterna att dämpa istället för att accelerera klimatkatastrofen, vilket kostar oräkneliga människoliv. Syftet var att ställa Timbro till svars och att hänga ut dem och informera allmänheten om hur skadliga Timbro och Moderaterna är för liv och hälsa, säger Peter Forsberg, en annan av de deltagande aktivisterna.

  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.