Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
(Tryck ENTER för fler alternativ)
Sökförslag:
  Stäng

  Allt du behöver veta inför dagens riksdagsdebatt om Vattenfalls brunkolsförsäljning

  Foto: Greenpeace

  Detta har hänt den senaste veckan. 

  I dag hålls en extrainsatt riksdagsdebatt om Vattenfalls planerade brunkolsförsäljning. Debatten startar klockan 13.00 och en stor demonstration är i samband med detta planerad utanför riksdagen, med budskapet att kolet ska stanna i marken.

  Det är samtidigt många turer att hålla reda på inför debatten.

  • Miljöaktivister besökte i går Rosenbad och spikade upp Parisavtalet på husfasaden, skriver Svenska dagbladet. Detta för att påminna om att både Sverige och Tyskland står bakom målet att hålla den globala medeltemperaturhöjningen under två grader, med sikte på 1,5 grad.
  • Sverigedemokraterna valde i går att KU-anmäla regeringen för dess uttalanden om brunkolsaffären, rapporterar TT Nyhetsbyrån.
  • Helena Lindahl, Centerpartiets talesperson i frågor som rör de statliga bolagen, säger till Svenska dagbladet att partiet är för en försäljning till de tjeckiska bolagen EPH och dess finansiella partner PPF Investments – trots att före detta miljöminister Lena Ek (C) kallat EPH för en ”extrem miljöbov”. Enligt Svenska dagbladets artikel verkar även resten av Alliansen sugna på att sälja brunkolsverksamheten, även om Annie Lööf (C) i en debattartikel i Aftonbladet slår fast att regeringen ”inte ens behöver fråga riksdagen om Vattenfall ska fatta ett beslut om försäljning eller nedläggning”.
  • Greenpeace verkar däremot hålla med Lena Ek i hennes analys. I en ny rapport som publicerades i går har Greenpeace granskat de två köparna och kommit fram till att de inte tar hållbarhetsfrågorna på särskilt stort allvar alls.
  VF köp
  Foto: Greenpeace
  • Dagens nyheter frågade Vattenfall vad de tyckte om Greenpeace granskning:

  –  Jag tror inte det är något vi kommenterar, var svaret därifrån.

  • Vänsterpartiet vill nu se alla korten på bordet och säger till Dagens industri att avgående klimat- och miljöminister Åsa Romson (MP) redan verkar ha ”checkat ut”.
  • Näringsminister Mikael Damberg (S) var med i Sveriges radios lördagsintervju i helgen och sa då bland annat att det är EU:s utsläppshandelssystem som påverkar hur stora utsläppen blir från EU. Varför Miljöpartiet och Socialdemokraterna valde att som en av de första åtgärderna efter valet 2014 stoppa brunkolsexpansionen ville han dock inte riktigt svara på.
  • Häromveckan menade samtidigt Johan Rockström, chef för Stockholm Resilience Centre och ledamot i regeringens vetenskapliga råd för hållbar utveckling, att det visst spelar roll vad Sverige gör med Vattenfalls brunkol, inte minst eftersom EU:s utsläppshandelssystem har kollapsat. I en debattartikel i SvD Näringsliv skriver han:

  Sverige och Tyskland, liksom EU i övrigt, har skrivit på Parisavtalet (att minska utsläppen till noll 2040-2060 för att nå 1,5-2 grader C som maximal global smärtgräns i temperaturökning). Det kräver en mycket snabb urfasning av kolkraft i världen. Faktum är att urfasning av kol är vår uppgift No 1. Inget är lättare, inget är mera attraktivt, och inget är mera nödvändigt för att ha en chans att undvika klimatkris.

  • Samtidigt menar svenska myndigheter att det inte bara är klimatfrågan som påverkas av vad som händer med brunkolsverksamheten, även flera av de svenska miljömålen påverkas negativt av kolkraften i vårt närområde, rapporterar Aktuell Hållbarhet.

  Många turer som sagt, och många frågetecken att reda ut. Klockan 13 sänder riksdagen live från debatten.  

   

   

   

  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har våra utgifter helt täckts av oss skribenter. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.

   SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har våra utgifter helt täckts av oss skribenter. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

   Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

   Läs vad vi vill göra