(Tryck ENTER för fler alternativ)
Sökförslag:
Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.

Anställda vid Göteborgs universitet uppmanar till divestering ur fossila bränslen

Foto: Anders Hellberg

Fler än hundra av universitetets anställda har undertecknat ett öppet brev till rektor Pam Fredman och universitetsstyrelsens övriga ledamöter.

Enligt ett pressmeddelande har den studentledda kampanjen Fossil Free Göteborgs universitet arbetat för att universitet ska divestera sina finansiella innehav i kol, olja och gas sedan hösten 2013. Och nu får studenterna alltså stöd av personal vid Göteborgs universitet.

En av de sammanlagt 107 undertecknarna är Thomas Sterner, professor i miljöekonomi vid Göteborgs universitet, som var samordnande huvudförfattare till ett av kapitlen i FN:s klimatpanels, IPCC:s, senaste rapport.

I brevet skriver de anställda professorerna, prefekterna, doktoranderna och servicepersonalen:

Divesteringsvågen i världen växer och allt fler aktörer världen över väljer nu bort att placera sina tillgångar i fossilindustrin – från Svenska kyrkan, Örebro stad och Chalmers tekniska högskola i Sverige, till University of Oxford, University of Glasgow, Stanford University och Rockefeller Brothers Fund internationellt. Nu är det hög tid för Göteborgs universitet att göra detsamma. Vi yrkar därför på att Göteborgs universitet ska upphöra med nya placeringar i fossilindustrin, på fem års sikt sälja av allt befintligt ägande i fossilindustrin och på ett transparent sätt redovisa universitetets väg mot en fullbordad divestering.

(…) Många nya studier har visat att en divestering inte behöver innebära en ökad finansiell risk. Med tanke på diskrepansen mellan klimatforskningen och fossilbolagens affärsidé är det inte orimligt att förutse att dessa bolags lönsamhet snart är ett minne blott.

SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har våra utgifter helt täckts av oss skribenter. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

Läs vad vi vill göra
Tipsa!

Tipsa oss

Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.

  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har våra utgifter helt täckts av oss skribenter. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Du kan nu spara nyheter!

  Lägg till något för att läsa senare eller att kunna återkomma till.

  OBS! De sparas endast i den här webbläsaren.