Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng

  Solenergi ses ofta som svaret på framtidens hållbara energiförsörjning, men avfallet är problematiskt. Nu visar dock en ny analys att återvinningen av solcellspaneler inte bara kommer att öka framöver, utan även förväntas bli mycket lönsam.

  Det är företaget Rystad Energy som står bakom analysen som visar att värdet på solcellspaneler i slutet av sin livslängd kan bli högre än dagens värde. 

  Enligt analysen är det totala värdet på dagens solcellspaneler ungefär 170 miljoner dollar, men att dessa till 2030 kan vara värda hela 2,7 miljarder dollar. Efter 2030 förväntas värdet öka ytterligare: år 2050 beräknas de vara värda 80 miljarder dollar. 

  Enligt analysen är orsaken till den förväntade värdestegringen att solcellspaneler innehåller högt efterfrågade mineraler och metaller samt att den efterfrågan ser ut att öka framöver. Det handlar bland annat om aluminium, silver, koppar och polykisel. 

  Samtidigt skriver företaget att idag är deponi det avfallsalternativ som kan anses mest kostnadseffektivt. Orsaken till det är att nuvarande återförsäljningspriser för återvunnet material från solcellspaneler inte kompenserar för transport-, sorterings- och bearbetningskostnader. 

  Stigande energikostnader, förbättrad återvinningsteknik och statliga regleringar kan bana väg för en marknad där fler nedlagda solpaneler skickas till återvinning snarare än närmaste deponi. Återvinning av solcellspaneler kan hjälpa operatörer att spara kostnader, övervinna problem i leveranskedjan och öka sannolikheten för att länder ska uppfylla sina mål för solenergi, säger Kristin Stuge, analytiker på Rystad Energy.

  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.