(Tryck ENTER för fler alternativ)
Sökförslag:
Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.

Baljväxter är framtidens hållbara livsmedel

Ärtor, bönor och linser är exempel på baljväxter som innehåller mycket protein. Protein som i framtiden kan bli en allt viktigare faktor i kampen om att minska köttkonsumtionen till en hållbar och rättvis nivå.

Men baljväxter är inte bara bra för sin höga halt av protein. Baljväxter bidrar även till ett mer hållbart jordbruk eftersom de inte behöver kvävegödslas för att ge en bra skörd. Detta skriver en grupp professorer från SLU (Sveriges lantbruksuniversitet) i en debattartikel i miljöaktuellt.

Men baljväxter är generellt dåliga att odla i monokulturer eftersom att de är känsliga för växtsjukdomar. För att odla baljväxter krävs därför en artrikedom i odlingssytemet – en ökad biodiversitet. En ökad biodiversitet som i sin tur leder till bättre skördar om man samodlar exempelvis spannmål med baljväxter.

Igår skrev vi om hur köttlobbyister vill få oss att äta mer kött genom att sponsra forskning om dieter som gynnar köttkonsumtionen. Idag skriver vi om hur man genom en ökad kost av baljväxter kan få ett mer stabilt blodsocker och minska risken för typ-2 diabetes. Detta eftersom baljväxternas stärkelse har ett lågt glykemiskt index. Det spekuleras nu även att en kost baserad på baljväxter kan minska både cancerrisker och hjärt-kärlsjukdommar.

SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har våra utgifter helt täckts av oss skribenter. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

Läs vad vi vill göra
Tipsa!

Tipsa oss

Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.





    SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har våra utgifter helt täckts av oss skribenter. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

    Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

    Läs vad vi vill göra
    Du kan nu spara nyheter!

    Lägg till något för att läsa senare eller att kunna återkomma till.

    OBS! De sparas endast i den här webbläsaren.