Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
(Tryck ENTER för fler alternativ)
Sökförslag:
  Stäng

  Byggbranschen får tuffare miljökrav 2020

  Foto: Pexels

  Nästa år kan byggindustrins lagstiftning skärpas på flera områden. Det handlar bland om krav på energihushållning, laddinfrastruktur och källsortering av bygg- och rivningsavfall.

  Flera nya hållbarhetsåtgärder syns i de förändringar som byggbranschen väntas genomgå under 2020, rapporterar Byggindustrin. Bland annat införs krav på laddinfrastruktur vid nybyggnad och i vissa fall ombyggnader när det är mer än tio parkeringsplatser i anslutning till byggnaden.

  En annan viktig potentiell förändring är regeringens förslag om att det ska bli obligatoriskt att källsortera bygg- och rivningsavfall. Idag går enorma mängder avfall till spillo trots att det hade kunnat återanvändas eller återvinnas. Förslaget är nu på remiss och kommer beslutas om under nästa år.

  – Det vi börjar se allt mer hur övergången till en cirkulär ekonomi och ett mer miljövänligt byggande påverkar byggandet och byggbranschen, säger Martin Äng, informatör på Svensk Byggtjänst till Byggindustrin.

  Det blir också skärpta krav på energihushållning, vilket väntas träda i kraft under juli 2020. Dessutom spår Martin Äng att regeringen under 2020 kan komma att lägga ett förslag om krav på klimatdeklaration vid alla nybyggen.

  Byggbranschen är idag är en av världens och Sveriges mest utsläppstäta industrier. 2016 stod sektorn för 21 procent av Sveriges inhemska utsläpp av växthusgaser, enligt siffror från Boverket. Byggbranschen bidrar dessutom till stora utsläpp utomlands genom import av material.


  SMB bevakar miljönyheter. Sedan starten 2010 har våra utgifter helt täckts av oss skribenter. Nu vill vi utveckla hemsidan och vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Swisha en slant till 123 270 12 33 för att stötta vårt arbete.

  >>Läs mer om vad vi vill göra här

  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har våra utgifter helt täckts av oss skribenter. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.

   SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har våra utgifter helt täckts av oss skribenter. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

   Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

   Läs vad vi vill göra