(Tryck ENTER för fler alternativ)
Sökförslag:
Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.

Cirkulär ekonomi kan gynna både miljö och jobb

Foto: Plan C

Att återanvända, återvinna och återbruka resurser om och om igen är positivt sett ur både ekonomisk och ekologisk synvinkel, enligt en debattartikel i DN skriven av bland annat Johan Rockström. Mindre energi krävs för att skapa nya produkter från grunden och mindre energi krävs när mindre behöver förbrännas.

I en debattartikel för DN (21 juni 2015) skriver representanter för näringsliv, forskning och fack om fördelarna med cirkulär ekonomi och hur viktigt det är att vi alla får in tänket om kretslopp och återanvändning i vår vardag. De menar att vi inte längre kan se miljön som ett konkurrerande hot mot den konventionella tillväxten, utan de båda delarna måste vävas samman och gynna varandra. Framförallt jobben och konkurrenskraften har legat på kollisionskurs med miljötänket, enligt debattörerna.

Med den nya, snabba teknikutvecklingen ökar trycket ännu mer på jobben och allt större ansvar läggs nu på datamaskiner.

Dagens ekonomi bygger i allt väsentligt på principen ”köp och släng”. Logiken under de senaste femtio åren har varit att ju snabbare vi ersätter våra prylar, desto bättre för företagen och ekonomin. Det kommer inte att hålla i längden.

För att kunna förbättra förutsättningarna för kommande generationer genom en ekologisk, hållbar utveckling, menar skribenterna att energianvändningen alltmer måste baseras på förnybar energi. De produkter som produceras ska vara utformade för att ha längre livslängd och underlätta för både återvinning och återanvändning av ingående komponenter.

Dock krävs inte bara ett mer medvetet tänk från konsumenternas håll, utan även från styrningen genom både kollektivtrafik, bättre elnät och bättre järnvägar för att samhället ska kunna vara uppbyggt med låg miljö- och klimatpåverkan. Med en cirkulär ekonomi gynnas även arbetsmarknaden och tusentals nya jobb kan skapas i framtiden, enligt skribenterna.

SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har våra utgifter helt täckts av oss skribenter. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

Läs vad vi vill göra
Tipsa!

Tipsa oss

Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.

SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har våra utgifter helt täckts av oss skribenter. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

Läs vad vi vill göra
Du kan nu spara nyheter!

Lägg till något för att läsa senare eller att kunna återkomma till.

OBS! De sparas endast i den här webbläsaren.