Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng

  Varje söndag redovisar SMB halten av koldioxid i luften.

  Varje söndag redovisar SMB halten av koldioxid i luften, uppmätt på Mauna Loa på Hawaii. Enligt senaste mätningen ligger koldioxidhalten nu på 411,79 miljondelar (ppm), vilket är en liten ökning från förra veckan (411,13 ppm). Det är en märkbar ökning jämfört med för ett år sedan (+3,13 ppm).

  På bara 10 år har halten ökat från 393 ppm och 2013 passerades 400 ppm för första gången i mänsklighetens historia. När mätningarna inleddes på 1950-talet låg halten på 280 ppm och har sedan stadigt ökat. Dagens koldioxidhalt i atmosfären är exceptionellt hög och inte befunnit sig på den nivån på minst 800.000 år, troligen miljontals år. Vi närmar oss nu nivåer liknande de som fanns för 15 miljoner sedan när det var 3-4 grader varmare och där havsnivån var 20 meter högre.

  September månad blev den varmaste septembermånaden som någonsin uppmätts globalt. Under år 2020 har redan tre månader varit rekordvarma. Under de tolv månaderna som föregick september i år så var jordens medeltemperatur 1,3 grader högre än nivåerna från förindustriell tid. Det gör att vi ligger farligt nära Parisavtalet:

  Bland annat måste utsläppen begränsas omgående och det är viktigt att de stora utsläppsländerna ställer om så fort som möjligt. Kina har lovat att bli klimatneutrala till 2060, EU-parlamentet vill minska utsläppen med 60 procent till 2030 och klimatneutralt till 2050. I sista presidentvalsdebatten inför USA-valet som förvånansvärt nog ägnade 12 minuter åt klimatet. lovade den demokratiske presidentkandidaten Joe Biden att ställa om och fasa ut fossila bränslen. Som synes i carbon Briefs sammanställning över länders utsläpp från 1750 och framåt kan det göra stor skillnad:

  Stötta SMB

  Sedan 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.
  Här kan du läsa vad pengarna går till.

  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.