Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
(Tryck ENTER för fler alternativ)
Sökförslag:
  Stäng

  Varmaste september någonsin

  Foto: Pixabay

  September månad blev den varmaste septembermånaden som någonsin uppmätts globalt. Under år 2020 har redan tre månader varit rekordvarma. Det rapporterar den europeiska klimattjänsten Copernicus.

  I maj rapporterade Copernicus att 2019 blev det varmaste och mest solrika år som någonsin har uppmätts i Europa. Det innebär att elva av de tolv varmaste åren nu har inträffat sedan år 2000. Nu visar nya siffror från från EU:s observationsprogram Copernicus att september blev den septembermånaden som uppmätts. Månaden var 0,05 grader varmare jämfört med september förra året. Både januari, maj och september i år var de varmaste månaderna sedan mätningarna startade, enligt Copernicus. Månaden innebar även anmärkningsvärt låga nivåer av den arktiska isen. Det innebär att temperaturerna sedan årsskiftet är i linje med 2016, som var det varmaste året som uppmätts i modern tid, men som påverkades av väderfenomenet El Niño.

  Även i Sverige var september varmare än normalt. I landets sydöstra delar var det hela 2–3 grader varmare än vanligt, enligt SMHI:s sammanställning. Den 15 september uppmättes 27,7 grader i skuggan i Lund, vilket var den varmaste septemberdagen som uppmätts där sedan 1886. Helsingborg var nära högsommartemperatur med 24,7 grader den 27 september vilket är den högsta uppmätta temperaturen för Götaland så sent på säsongen. Enligt myndigheten är det tydligt att Sverige går mot varmare och varmare årstemperaturer. I år kunde SMHI meddela meteorologisk sommar lokalt redan 24 april

  Temperaturökningen är en del i en långsiktig trend. Den senaste femårsperioden är den varmaste som har uppmätts, liksom den senaste tioårsperioden, något som bland annat rapporter från NASA och NOAA betonat. Under de tolv månaderna som föregick september i år så var jordens medeltemperatur 1,3 grader högre än nivåerna från förindustriell tid. Det gör att vi ligger farligt nära Parisavtalet.

  Rekorden är en tydlig indikation på att temperaturerna stiger på grund av utsläpp från mänsklig aktivitiet. Enligt FN:s världsmeteorologiska organisation WMO:s rapport Global Climate 2015-2019 har koldioxidnivåerna legat 18 procent högre under perioden 2015-2019 jämfört med de föregående fem åren och ökar alltjämt och ligger högt jämfört med bara för ett år sedan. Dagens koldioxidhalt i atmosfären är exceptionellt hög och inte befunnit sig på den nivån på minst 800.000 år, troligen miljontals år. Vi närmar oss därmed nivåer liknande de som fanns för 15 miljoner sedan när det var 3-4 grader varmare och där havsnivån var 20 meter högre. Dessvärre kommer ökningen av koldioxid i luften att fortsätta, även om vi skulle upphöra med alla utsläpp i dag. Den koldioxid som redan släpps ut fortsätter nämligen att bidra till uppvärmning i decennier, en sorts fördröjning i klimatsystemet.

  Dessvärre är det en förväntad, men oroande utveckling vi nu ser. Det kräver beslutsamhet och agerande för att bryta denna negativa spiral. Vi vill inte att detta ska bli det nya normala.

  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har våra utgifter helt täckts av oss skribenter. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.

   SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har våra utgifter helt täckts av oss skribenter. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

   Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

   Läs vad vi vill göra