Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
(Tryck ENTER för fler alternativ)
Sökförslag:
  Stäng

  Dagens CO2-kurva

  Foto: Scripps Institution of Oceanography

  Varje söndag redovisar SMB halten av koldioxid i luften.

  Varje söndag redovisar SMB halten av koldioxid i luften, uppmätt på Mauna Loa på Hawaii. Enligt senaste mätningen ligger koldioxidhalten nu på 412,33 miljondelar (ppm), vilket är en liten minskning från förra veckan (412,58 ppm). Det är en märkbar ökning jämfört med för ett år sedan (+1,85 ppm).

  På bara 10 år har halten ökat från 393 ppm och 2013 passerades 400 ppm för första gången i mänsklighetens historia. Enligt NASA var den globala genomsnittliga koncentration av atmosfärisk koldioxid i september cirka 415 ppm, vilket är en ökning med 32 procent sedan mätningarna började 1958 och har sedan stadigt ökat.

  Under de senaste 170 åren har mänskliga aktiviteter ökat koncentrationen av koldioxid i atmosfären med 47 procent över förindustriella nivåer (från 1850) och före det har det legat relativt stabilt.

  Källa: NASA, NOAA. Visar indirekt mätning genom isborrkärnor.

  Dagens koldioxidhalt i atmosfären är exceptionellt hög och inte befunnit sig på den nivån på minst 800.000 år, troligen miljontals år. Vi närmar oss nu nivåer liknande de som fanns för 15 miljoner sedan när det var 3-4 grader varmare och där havsnivån var 20 meter högre. Enligt en ny studie kan redan en tvågradig uppvärmning innebära katastrofala växthusgasutsläpp när permafrosten tinar så det gäller att vända den negativa trenden så fort det bara går.

  Även om utsläppen av växthusgaser skulle upphöra nu (2020) kommer temperaturökningen bli ungefär tre grader till år 2500 jämfört med förindustriell tid, enligt nya beräkningar. Forskare från Norge har simulerat klimatförändringar under perioden 1850–2500 genom att undersöka två scenarier. I det första scenariot når växthusgaserna ett tak 2030 för att sedan minska till noll år 2100. Det scenario skulle innebära en temperaturökning på tre grader och en havsnivåhöjning på tre meter år 2500. I det andra scenariot upphörde alla utsläpp av växthusgaser omedelbart i år 2020 och även i detta fall skulle medeltemperaturen bli tre grader högre år 2500, medan havsnivån skulle stiga med 2,5 meter.

  Orsakerna till de liknande resultaten är enligt forskarna att temperaturökningarna leder till en slags snöbollseffekt. När polarisarna smälter värmer solenergin upp havsvattnet i stället, som lagrar värmen. När sedan permafrosten tinar frigörs koldioxid och metan som driver upp värmen än mer. Därmed får vi självförstärkande processer som bildar en del av värmen som driver dem. En följd blir att processerna kan fortsätta även om växthusgaserna minskar, under en ganska lång period.

  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har våra utgifter helt täckts av oss skribenter. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.

   SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har våra utgifter helt täckts av oss skribenter. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

   Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

   Läs vad vi vill göra