Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
(Tryck ENTER för fler alternativ)
Sökförslag:
  Stäng

  Dagens CO2-kurva

  Foto: Scripps Institution of Oceanography

  Varje söndag redovisar SMB halten av koldioxid i luften.

  Enligt senaste mätningen uppmätt på Mauna Loa på Hawaii ligger koldioxidhalten nu på 415,49 miljondelar (ppm), vilket är en ökning från förra veckan (412,33 ppm). Det är en rejält märkbar ökning jämfört med för ett år sedan (+4,63 ppm).

  På bara 10 år har halten ökat från 393 ppm och 2013 passerades 400 ppm för första gången i mänsklighetens historia. Under de senaste 170 åren har mänskliga aktiviteter ökat koncentrationen av koldioxid i atmosfären med 47 procent över förindustriella nivåer (från 1850) och före det har det legat relativt stabilt. Dagens koldioxidhalt i atmosfären är exceptionellt hög och inte befunnit sig på den nivån på minst 800.000 år, troligen miljontals år. Vi närmar oss nu nivåer liknande de som fanns för 15 miljoner sedan när det var 3-4 grader varmare och där havsnivån var 20 meter högre.

  Den omfattande stängningen över stora delar av världen som har genomförts under coronapandemin har förvisso lett till minskade utsläpp, men minskningen har inte inneburit någon större effekt på halterna av koldioxid i atmosfären. Det konstaterar Meteorologiska världsorganisationen, WMO, i sin årliga rapport om växthusgaser.

  För även om utsläppen av växthusgaser skulle upphöra nu 2020 kommer temperaturökningen bli ungefär tre grader till år 2500 jämfört med förindustriell tid, enligt andra beräkningar. Växthusgaser har lång livstid och har släppt ut av människan under drygt 200 års industrialisering.

  Koldioxid är den i särklass viktigaste långlivade växthusgas som är relaterad till mänsklig aktivitet och står för cirka två tredjedelar av den uppvärmande effekten. Enligt WMO-rapporten fortsatte koldioxidhalten under 2019 att öka snabbt och genomsnittshalten för året passerade gränsen 410 miljondelar, ppm och hamnade på cirka 410,5 ppm. Det är en rejäl ökning från 407,9 ppm under 2018. Ökningen var större än den från 2017 till 2018 och också större än genomsnittet för de senaste tio åren. Utsläppen från förbränning av fossila bränslen, cementproduktion, avskogning och annan landanvändning bidrog till att koldioxidhalten 2019 låg 48 procent högre än de förindustriella nivåerna på 278 ppm. Ökningen har fortsatt under 2020. Sedan 1990, har den värmande effekten på klimatet ökat med 45 procent på grund av långlivade växthusgaser. 

  Även de kraftiga växthusgaserna metan och lustgas ökade under 2019 jämfört med 2018. Metan nådde förra året ett nytt rekord på 1 877 miljarddelar (ppb) och ligger nu 160 procent över förindustriell nivå. Lustgas uppmättes till 332 miljarddelar (ppb), det är 23 procent över förindustriell nivå.

  Petteri Taalas, chef för WMO, efterlyser därför i ett pressmeddelande till rapporten att det kommer krävas oerhört mycket mer för att få ner utsläppen än vad vi sett under detta ovanliga år och passar på att hänvisa till pandemiarbetet:

  De minskningar i utsläpp som har skett under stängningen på grund av corona är bara en liten blipp i den långsiktiga kurvan. Vi behöver en konstant tillplattning av kurvan. 

  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har våra utgifter helt täckts av oss skribenter. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.

   SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har våra utgifter helt täckts av oss skribenter. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

   Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

   Läs vad vi vill göra