Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng

  Varje söndag redovisar SMB halten av koldioxid i luften och 2021 är inget undantag.

  Enligt senaste mätningen uppmätt på Mauna Loa på Hawaii ligger koldioxidhalten nu på 416,16 miljondelar (ppm), vilket är en liten ökning från förra veckan (414,83 ppm). Det är dock en rejält märkbar ökning jämfört med för ett år sedan (+2,25 ppm). Förra året ökade koldioxidhalten med cirka 2,3 ppm jämfört med 2019.

  På bara 10 år har halten ökat från 393 ppm och redan 2013 passerades 400 ppm för första gången i mänsklighetens historia. Under de senaste 170 åren har mänskliga aktiviteter ökat koncentrationen av koldioxid i atmosfären med 47 procent över förindustriella nivåer (från 1850) och före det har det legat relativt stabilt. Under 2021 kommer dessutom världen, enligt en prognos från brittiska vädertjänsten Met Office, att nå koldioxidnivåer över 50 procent än vad de var före den industriella revolutionen. Det skulle innebära en ökning med 2.29 ± 0.55 ppm jämfört med 2020 som en konsekvens av förbränning av fossila bränslen och avskogning.

  Dagens koldioxidhalt i atmosfären är exceptionellt hög och inte befunnit sig på den nivån på minst 800.000 år, troligen miljontals år. Vi närmar oss nu nivåer liknande de som fanns för 15 miljoner sedan när det var 3-4 grader varmare och där havsnivån var 20 meter högre.

  Trenden är numera tydlig. Förra året blev globalt lika varmt – eller nästan lika varmt – som det hittills varmaste året 2016, för Europas del blev det varmaste och det senaste decenniet är det varmaste som registrerats.

  En positiv aspekt är därför att USA med nye presidenten Joe Biden begärt återinträde i Parisavtalet och stoppat oljeledningen till Kanada Keystone XL. Bidens klimatplan är att USA ska bli koldioxidneutralt till 2050 och ha en fossilfri energi­sektor till 2035. Förhoppningsvis kan nu USA ta en aktiv roll i den viktiga omställning som väntar.

  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.