Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
(Tryck ENTER för fler alternativ)
Sökförslag:
  Stäng

  Dagens CO2-kurva

  Foto: Scripps Institution of Oceanography

  Varje söndag redovisar SMB halten av koldioxid i luften, uppmätt på Mauna Loa på Hawaii. Enligt senaste mätningen 19 juni ligger koldioxidhalten nu på 415,52 miljondelar (ppm), vilket är en liten minskning jämfört med förra veckan (416,71 ppm), med tanke på att koldioxidhalten ligger på max i maj för att sedan sjunka på sommaren. På våren när växtligheten kommer i gång och börjar ta upp koldioxid går nämligen halterna i atmosfären ner.

  Koldioxidhalten börjar bli oroväckande höga. För ett år sedan låg den på 413,95 ppm och på bara 10 år har den ökat från 393 ppm. När mätningarna inleddes på 1950-talet låg halten på 280 miljondelar, och så här högt har världen inte legat på minst 800.000 år, troligen miljontals år. 

  Bara genom att titta på de senaste två åren är tydligt hur snabbt ökningen nu sker. Det sattes nytt rekord i maj då atmosfärisk koldioxid uppmätt vid Mauna Loa-observatoriet nådde en månadstopp som översteg 417 ppm, det högsta månatliga antalet som någonsin har registrerats. Samtidigt slogs nya temperaturrekord för maj 2020 som var den varmaste uppmätta maj månad någonsin. Enligt Berkeley Earth innebär det att det nu är 89 procents risk att i år blir det varmaste året som uppmätts.

  Parallellt har det varit rekordvarmt i Sibirien där temperaturen i maj låg 10 grader övergenomsnitt. Under midsommarhelgen slogs dessutom ett nytt värmerekord i staden Verhojansk i östra Sibirien med 38 grader. Dessutom blev den svenska midsommaren ovanligt varm i hela landet där Karlstad inte upplevt högre temperaturer på 50 år.

  Dessvärre är det svenska midsommarvädret heligt för meteorologer i tv och radio enligt devisen “desto soligare och varmare, desto bättre” och eventuella samband med den globala uppvärmning vi nu ser konsekvenserna av tas inte ens upp. En bättre klimatrapportering efterlyses därför och gärna innan det är för sent. Redan kommande vecka kan nya värmerekord slås för juni när varm luft från Afrika lägger sig över Sverige och kombinerat med en coronapandemi blir det allt annat än roligt för redan sårbara grupper.

  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har våra utgifter helt täckts av oss skribenter. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.

   SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har våra utgifter helt täckts av oss skribenter. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

   Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

   Läs vad vi vill göra