Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Nyheter

  Dagliga nattåg från Stockholm till Europa verklighet om två år

  SJ har tidigare dragit in i princip alla sina internationella nattåg på grund av olönsamhet och flera europeiska tågbolag har tvingats slopa sina internationella nattåg. Nu får tåget åter se ljuset i tunneln då Regeringen och Trafikverket under torsdagen påbörjade en direktupphandling för att komma igång med nattågstrafik från Sverige till kontinenten. Inom två år ska dagliga avgångar ske mellan Malmö och Bryssel, samt mellan Stockholm och Hamburg, enligt beslutet.

  Vi har sett en tågboom utan dess like med en kraftig ökning av tågresandet, och vi investerar mer än någonsin i järnvägssystemet, säger infrastrukturminister Tomas Eneroth (S) till DN.

  Frånvaron av nattåg inom Europa har i huvudsak berott på konkurrensen från lågprisflygen som erbjudit billigare och snabbare resor, men på planetens bekostnad. Många länder ser nu till att flyget får kompensera för sina miljökostnader och den pågående klimatdebatten får många att planera resandet mer klimatsmart. Ett tydligt exempel är de minskade inrikesflygen i Sverige under 2019.

  Mellan Amsterdam och Wien har det till exempel funnits nattåg med jazzorkestrar som spelar. När man vill minska sitt klimatavtryck så är det inte tiden som är det viktigaste utan upplevelsen. Jag tror detta kommer bli omstarten för nattågen i Europa, säger Tomas Eneroth.

  Förutom de 400 miljoner som regeringen nu investerar i nattåg är också höghastighetsjärnväg och smidigare bokningssystem på gång. Det planeras även för ytterligare destinationer, vad sägs exempelvis om att vakna upp utvilad och klimatsmart i Paris eller Amsterdam?

  Stötta SMB

  Sedan 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.
  Här kan du läsa vad pengarna går till.

  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.


   Kul att du besöker SMB! Vill du hjälpa oss med att svara på några frågor?

   Självklart vill jag hjälpa till!