(Tryck ENTER för fler alternativ)
Sökförslag:
Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.

Den ljuvliga chokladens mörka baksida

Foto: 3268zauber

Vi äter mer och mer choklad i världen, choklad som har sitt ursprung i kakaoplantager. En stor del av bönorna odlas i Elfenbenskusten där skyddade skogar får ge plats för illegala plantager.

Elfenbenskusten står för så mycket som en tredjedel av världsmarknaden av kakaobönor, men exporten har en mörk baksida. Av 23 naturreservat som forskare har undersökt innehåller 20 av dessa illegala kakaoplantager. I och med att efterfrågan ökar mer än tillgången, har experter de senaste åren varnat för att priserna på kakao kan komma att stiga, vilket även gynnar de illegala plantagerna och samhällena som vuxit upp runtomkring dessa. Skyddet av naturreservaten i Elfenbenskusten är dåliga och gör att de illegala avverkningarna av skog är en vanlig syn. Med skogen försvinner även flera olika hotade djurarter, bland annat långskäggig dianamarkatta och White Naped Mangabey, arter som i flera reservat inte längre verkar finnas kvar.

Världens efterfrågan på choklad har varit väldigt hård mot hotade primater i Elfenbenskusten, säger W. Scott McGraw, medförfattare i studien och professor i antropologi vid Ohio State University.

Tyvärr är skyddet av skogarna väldigt dåligt, vilket resulterar i att de illegala odlarna knappt möter något som helst motstånd från staten och det är därigenom i princip fritt fram att skövla skog och istället anlägga plantager.

 

SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har våra utgifter helt täckts av oss skribenter. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

Läs vad vi vill göra
Tipsa!

Tipsa oss

Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.





    SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har våra utgifter helt täckts av oss skribenter. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

    Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

    Läs vad vi vill göra
    Du kan nu spara nyheter!

    Lägg till något för att läsa senare eller att kunna återkomma till.

    OBS! De sparas endast i den här webbläsaren.