Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Nyheter

  Den sista vita giraffhonan skjuten av tjuvjägare

  En vit giraffhona och hennes 7 månader gamla kalv har olagligt dödats till följd av tjuvskyttar i Kenya. Nu tror man att det bara finns en enda överlevande vit giraff kvar på jorden, en hane som också fötts av den nu avlidna honan. 

  Giraffernas sällsynta pigmentering har fascinerat vilddjursentusiaster runt om i världen sedan den vita giraffhonan fastnade på bild 2017. De har troligen ett genetiskt tillstånd som kallas leucism, vilket hindrar hudceller från att producera pigment. Detta skiljer sig något från albinism, vilket hindrar kroppens alla organ från att producera pigment. 

  Dödandet av de två vita girafferna kastar ljus över faran som alla giraffer står inför, vita eller ej. Tjuvjakt på giraffer ökar över hela Afrika. Där den mänskliga befolkningen växer, expanderar den också vidare till tidigare vildmarksområden. Som Supermiljöbloggen tidigare rapporterat om har antalet giraffer minskat med omkring 40 procent de senaste 30 åren. Anledningen är en kombination av faktorer såsom en ökad tjuvjakt, förlust av habitat på grund av expandering av jordbruk, gruvdrift och konflikter. Girafferna jagas för deras päls, kött, ben och svansar. De har till och med fallit offer som hämnd för bilolyckor och skador på grödor. 

  Insatserna för att bevara det unika djurlivet i Kenya har intensifierats. Vildmarksturismen leder till välbehövliga inkomster, men landet har ännu inte lyckats göra sig av med mot hotet från tjuvskytte. Enligt en rapport från WWF är den olagliga djurhandeln fjärde störst bland smuggelvaror. 

  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.