Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Nyheter

  ”Tyst utrotning” av giraffer

  Foto: Public domain

  Enligt Internationella naturvårdsunionens (IUCN) uppdatering av Red list har antalet giraffer minskat med omkring 40 procent de senaste 30 åren. Anledningen är en kombination av faktorer så som en ökad tjuvjakt, förlust av habitat på grund av expandering av jordbruk och gruvdrift och konflikter.

  Red list är en inventering av arter om utförs av IUCN. Arterna klassificeras efter en tiogradig skala från ”ej bedömd” till ”utdöd”, där giraffen nu hamnar i mitten av skalan och klassas som ”sårbar” för utrotning.

  ”Tyst utrotning”

  Dr Julin Fennessy, ordförande i specialistgruppen för giraffer i IUCN menar att problemet har smugit sig på. Det pågår en så kallad ”tyst utrotning” och märks inte så tydligt eftersom giraffer är vanliga att se, både på safari och zoo.

  Medan det har funnits en stor oro kring elefanter och noshörningar, har giraffer gått under radarn, men tyvärr har antalet giraffer rasat och det är något som vi är lite chockade över, att det har minskat så mycket på så kort tid, säger Fennessy till BBC

  ”Många arter försvinner innan vi hunnit göra en bedömning”

  Den nya rödlistan inkluderar också 700 nya fågelarter, varav 11 procent redan bedöms vara utrotningshotade. En av de nyligen upptäckta arterna riskerar utrotning när större delen av dess habitat kan försvinna på grund av en dammkonstruktion, skriver IUCN. Även vilda grödor såsom vildväxande mango och vildkorn finns med i den nya sammanställningen och precis som för giraffer och fåglar, är det ofta förlust av habitat vad som leder till utrotning.

  Allteftersom vår kunskap fördjupas, bekräftas vår oro: ohållbart jordbruk, skogsavverkning, invasiva arter och andra hot- såsom olaglig handel som lyfts fram här- drives fortfarande många arter mot utrotning, säger Dr Ian Burfield, koordinator för Birdlife´s Global Science

  I takt med att vi upplever mer klimatförändringar, blir bevarandet av biodiversitet viktigare. Biologisk mångfald är nödvändigt för att skapa resiliens, det vill säga motståndskraft eller anpassningsförmåga till nya förutsättningar och behövs också för att upprätthålla fungerande ekosystem.

  Vad som är positivt, menar Leah Gerber, direktör på Centre for Biodiversity Outcomes, Arizona state University, är att många sällsynta och tidigare sårbara arter har visat tecken på återhämtning. Det är alltså inte försent för arter som idag balanserar på gränsen till utrotning, att också återhämta sig.

  Stötta SMB

  Sedan 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.
  Här kan du läsa vad pengarna går till.

  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.