Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
(Tryck ENTER för fler alternativ)
Sökförslag:
  Stäng

  ”Det är jävligt bråttom”

  ”Det matsystem vi har idag leder oss in i en framtid där vi tyvärr kommer ha svårt att överleva”. Det säger eldsjälen Olga Grönvall Lund, som jobbar stenhårt för bättre mat. Hon ligger bakom en konferens som på torsdag livestreamas från Trädgården i Stockholm, med fullt fokus på att skapa ett matsystem som gynnar både planetens och människans hälsa.

  Foto: Olga Grönvall Lund. Fotograf: Beatrice Rindevall

  När en närstående fick cancer såg Olga Grönvall Lund att sjukhusmaten i Sverige varken tog hänsyn till miljö eller hälsa. Det ledde till att hon tillsammans med vännen Marika Berglind-Ekman startade ”Reformaten”, ett initiativ som syftar till att bli en folkrörelse. På torsdag anordnas ”Reformaten Konferens #1 – Låt inte maten tysta mun”, som livestreamas på Facebook.

  ”Vi kan inte vänta längre. Vi måste börja äta mat som är bra för både oss och planeten, och det är jävligt bråttom”, säger Olga Grönvall Lund. ”Det matsystem vi har idag leder oss in i en framtid där vi tyvärr kommer ha svårt att överleva. Klimatkris, utarmade jordar, utfiskade hav och en så stor förlust av biologisk mångfald att vi idag befinner oss i vår planets sjätte massutrotning är bara några av de problem vi står inför idag”.

  Under torsdagens konferens samlas forskare, makthavare och matkreatörer för att diskutera problem och lösningar med vår nuvarande kost. Via länk kan du bland annat se Elin Röös, forskare på SLU, Jonas Bane, ordförande för Klimatriksdagen, och kockarna Rune och Fabian Kalf Hansen prata om hållbar mat utifrån sina egna perspektiv. Lena och Rosanna Endre är konferencierer, och Petra Marklund uppträder. Se hela programmet här.

  Reformaten är däremot mer än en konferens, och siktar på att vara en ”opinionsbildande folkrörelse, informationskampanj och petition med målet att förändra matsystemet”. På Facebook finns ett community med i skrivande stund över 2000 medlemmar.

  Reformaten är

  • ett helt oberoende initiativ som är byggt på passion, vilja, förståelse, forskning, lösningar och kontakter
  • 100 % transparent

  Reformaten är på väg att bli

  En förbannat organiserad folkrörelse som kräver konkreta drastiska förändringar av matsystemet akut. Allt baserat på forskning,

  Reformaten står för

  • lyssna på forskarna innan det är för sent
  • ställ om till ett positivt matsystem som gynnar planetens och människans hälsa akut
  • gör matfrågan rolig, god, engagerande och gemensam
  • fokus på konkreta lösningar
  • samla alla krafter som vill åt samma håll
  • bjuda in, istället för att stänga ute 

  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har våra utgifter helt täckts av oss skribenter. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.

   SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har våra utgifter helt täckts av oss skribenter. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

   Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

   Läs vad vi vill göra