Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
(Tryck ENTER för fler alternativ)
Sökförslag:
  Stäng

  Detta hände i Paris de fem första dagarna

  Foto: Ron Mader ( CC BY-SA 2.0)

  Visst är det svårt att få en tydlig bild av vad som egentligen händer på det jätteviktiga klimattoppmötet i Paris? Supermiljöbloggen försöker reda ut vad som skett de första dagarna!

  Just nu möts förhandlare och politiker från hela världen för att att komma överens om ett globalt klimatavtal.

  Under den första veckan behandlas ett utkast till avtalet av tjänstemannadelegationer från världens alla länder. Utkastet har stor grund i vad som klubbades under de förberedande förhandlingarna i Bonn. Från Bonn rapporterade YMCA:s Andrea Gardnert och Petter Bjersér till Supermiljöbloggen, läs de inläggen här och här.

  På måndag tar miljöministrarna officiellt över förhandlingsarbetet, fast utkastet ska vara förberett redan på lördag. Då gäller det att det finns ett någorlunda vettigt underlag att jobba med. Dessutom måste det vara betydligt kortare än det utkast på 70 sidor som fanns från början. Förhandlarna har alltså ett väldigt tufft uppdrag, och det krävs mycket diplomati för vad som kan verka vara lite resultat.

  Måndag 30/11

  Mötet inleds med god stämning och mycket optimism. Rekordmånga av världens stats- och regeringschefer är på plats för invigningen, och många slagkraftiga tal hålls, även om de kanske inte innehåller så många konkreta löften. Supermiljöbloggen har här listat topp 10.

  Tisdag 1/12

  • På tisdagen har höjdarna lämnat Paris, och tjänstemannaförhandlingarna börjar.
  • Några länder sätter sig på tvären, för att lämna över så mycket som möjligt till ministrarna nästa vecka. USA och Kina är de som försöker sinka ner arbetet mest.

  Onsdag 2/12

  • Det blir ett mindre drama när den känsliga frågan om differentiering kommer på agendan. Den handlar om hur stora utsläppsminskningar och hur stort bistånd till mindre utvecklade länder respektive land ska stå för, bl.a beroende på ekonomi och landets historiska utsläpp. G77 (samarbetsgruppen för världens utvecklingsländer) och Kina känner sig förbisedda av de större länderna, och ett tag ser det ut som att förhandlingarna kanske kommer att krascha. Lyckligtvis lugnar det fort ner sig.
  • Arbetet går långsamt och utan större framsteg i de stora frågorna. FN:s klimatchef Christina Figueres uppmanar till tålamod, och poängterar att den lagligt bindande texten inte ska vara klar förrän nästa vecka. Det finns fortfarande tid kvar.

  Torsdag 3/12

  • Det presenteras ett nytt utkast för klimatavtalet, 50 sidor långt.
  • Tyskland och Frankrike visar tydligt intresse för att sätta uppvärmningsgränsen till 1,5 grader istället för 2, och sällar sig därmed till över 100 andra länder. Samtidigt hårdnar tonläget en aning då Saudiarabien och några andra oljeländer protesterar.
  • Artikel 2.2 fortsätter vara ett av de hetaste ämnena under veckan. Det handlar om syftet med avtalet, och där har man tidigare tydligt uttryckt aspekten för mänskliga rättigheter och speciellt urbefolkningars rättigheter. Det vill vissa länder stryka.

  Fredag 4/12

  • Två nya utkast presenteras. Det som diskuteras mest har komprimerats till 38 sidor.
  • För att driva på förhandlingarna meddelar Sverige, tillsammans med Tyskland, Storbritannien, Danmark och Holland, att man skrotar utsläppsrätter på 634 miljoner ton.
  • Överlag så går arbetet långsamt, men ger ändå resultat. Sveriges klimatambassadör och chefsförhandlare i Paris, Anna Lindstedt, till DN:

  Det går framåt, men långsamt. Vissa länders delegater har klagat på varandra, men vi har försökt vara konstruktiva för att komma framåt. Det har inte gått bakåt i alla fall. Helt plötsligt kan vi komma att ta stora kliv framåt i förhandlingarna. Så brukar det vara.

  • Tonläget har som väntat skruvats upp nu när tjänstemännens förhandlingar närmar sig slutet. Ännu är det osäkert ifall man kommer kunna hitta kompromisser nog för att lämna ett färdigt utkast till ministrarna.

  Överlag så går arbetet framåt, men främst inom mindre frågor. Förhandlarna avvaktar med större problem som ministrarna får lösa. De största vattendelarna man försöker skjuta på är frågorna om finansiering (bistånd), utsläppsfördelning, och vilken lagstatus avtalet ska ha. USA är starka motståndare mot ett juridiskt bindande avtal, men EU har å andra sidan slagit fast att de vägrar släppa sitt krav på det.

  Här kan du se hur utkasten ändras allt eftersom.

  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har våra utgifter helt täckts av oss skribenter. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.

   SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har våra utgifter helt täckts av oss skribenter. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

   Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

   Läs vad vi vill göra