Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Nyheter

  Eko-grisar får husvagn

  Glad gris Foto: Alan Fryer

  På Källunda gård utanför Sösdala har eko-bonden Magnus Nyman skapat en husvagn för grisar. Husvagnen MOP, Mobile organic piggery, har en tillhörande hage så att grisarna regelbundet får nytt gräs och ny jord att böka i. Det finns också en foderautomat inne huset.

  Det här gör den ekologiska produktionen både enklare och billigare. Eftersom grisarna gillar att beta gräs och äta rötter får de i sig 25 procent av den näring de behöver i hagen. Och när de är färdiga så är marken gödslad, säger Magnus Nyman till Aftonbladet.

  Uppfinningen gör djurhållningen enklare bland annat eftersom bonden inte behöver mocka. Dessutom drivs den nu med ett solcellsbatteri som när det är fulladdat kan flytta huset nio meter till ny mark att böka i. I framtiden tror Nyman att husvagnsförflyttningen ska kunna skötas med en app, men poängterar att han fortfarande kommer att se till sina grisar dagligen.
  Det finns även en film på huset och grisarna på Aftonbladet.

  Stötta SMB

  Sedan 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.
  Här kan du läsa vad pengarna går till.

  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.