Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Nyheter

  Elslukande kryptovalutan bitcoin ett stort klimathot

  Den ökande användningen av så kallade kryptovalutor utgör ett växande klimathot på grund av det oerhörda behovet av elektricitet till datorerna som är inblandade i processen. Ett av företagen bakom den största valutan, bitcoin, uppges dessutom nu ha köpt två kolkraftverk i USA för att klara sitt elbehov! Samtidigt finns en trend bland kryptovalutaföretagen att använda mer förnybar el – och alla valutor drar inte lika mycket som bitcoins.

  Kryptovalutorna bygger på en avancerad och globalt utbredd användning av mycket kraftfulla datorer. De utgör ett system för att på ett helt säkert sätt överföra pengar via så kallade blockkedjor på nätet, helt utanför banksystemet.

  Bitcoin, som är den enskilt största kryptovalutan, skapades kort efter finanskraschen 2008 och har vuxit kraftigt sedan dess. Värdet på valutan har också ökat rejält, och att få fram en ny bitcoin är nu mycket lönsamt, även om varje sådan enhet kostar flera tiotusentals kronor i elförbrukning.

  Bitcoinföretagen finns ofta i Kina och utnyttjar alltså landets i hög grad kolkraftsproducerade el. Men Kina har satt klackarna i backen eftersom man insett klimatproblemen med den växande kolkraften, skriver forskning.se i en artikel om kryptovalutornas konsekvenser för klimatet.

  Svenska myndigheter håller ögonen på utvecklingen, eftersom de involverade företagen nu börjar leta efter andra länder att sätta upp sina superdatorer i.

  Det är miljöaspekten av den omfattande elanvändningen som är allvarlig. Bitcoin har inte någon påverkan på den finansiella stabiliteten idag eftersom den saknar starka kopplingar till vårt finansiella system, säger Klas Malmén vid Finansinspektionens innovationscenter till forskning.se.

  Elvolymen som används för den största kryptovalutan är verkligen kollossal: bitcoin beräknas under 2021 använda 100 terawattimmar (Twh) el, enligt Cambridge Bitcoin Energy Index. Det kan jämföras med hela den svenska produktionen av el från vattenkraftverken. Denna uppgår till i genomsnitt omkring 65 Twh per år.

  När allt fler länder oroar sig för följderna av de elslukande kryptovalutorna ser sig företagen om efter andra möjligheter att försörja datorerna med tillräckligt mycket kraft. I USA har företaget Stronghold Digital Mining gjort iögonfallande affärer i den kolrika delstaten Pennsylvania, rapporterar IT-magasinet Sweclockers.

  Bolaget har tidigare i år förvärvat två kolkraftverk och är på väg att slutföra ett tredje köp. Det första verket inköptes i somras och gör slut på 600 000 ton kol per år vilket räcker till 1 800 så kallade mining-datorer som används för att generera bitcoins, rapporterar tidningen.

  Företaget subventioneras av delstatsregeringen med skattelättnader för att man använder stenkolen, vilket ökar förtjänsten. Priset på en enhet av bitcoin var 43 000 dollar vid tillfället när artikeln skrevs medan elkostnaden uppgick till 3 000 dollar.

  Supermiljöbloggen berättade i början av året om att elbilsföretaget Tesla gjort stora affärer med bitcoin och alltså spätt på den enorma elförbrukningen ytterligare. Företaget annonserade då också att man sannolikt kommer att acceptera bitcoin som betalningsmedel. Men efter mycket debatt och kritik ändrade Teslas grundare Elon Musk något senare uppfattning och deklarerade i ett Twitter-uttalande under våren att detta inte är aktuellt, om inte genererandet av bitcoins sker med hjälp av el från förnybara energikällor.

  Och bilden av de så kallade ”bitcoin-miners” är inte entydigt negativ. Enligt en studie utförd av Cambridge University, där 280 företag i kryptobranschen i 59 länder undersöktes, uppskattades att 39 procent av företagen använde el enbart från förnybara energikällor till sin verksamhet.

  En annan aspekt, som lyfts fram i kryptoguiden.se, är att det finns ett antal kryptovalutor vars elförbrukning är långt mindre än den ledande enheten bitcoin. Kritiken mot den höga energianvändningen kan också sägas halta något, eftersom den borde jämföras med elförbrukningen som de existerande vanliga valutorna och deras omfattande infrastruktur alstrar.

  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.