Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Nyheter

  En hel dag utan konsumtion – klarar du det?

  Den 19 augusti i år gjorde vi slut på årets resurser. Konsumtionen tog inte slut då och sedan dess lever vi på resurser lånade från framtida generationer, men konsumtionen tog inte slut då. Den 29 november är det köpfri dag runtom i världen. 
  Den svenska konsumtionen krävde 2012 3,4 jordklot, idag krävs 3,7 jordklot. Sveriges konsumtion är mätbar med länder som USA, Saudiarabien och Belgien, det fastslog Världsnaturfonden i sin årliga Living Planet Report 2014.
  Nu på lördag är det den årliga köpfria dagen (Buy Nothing Day), en hel dag utan konsumtion. Linus Pettersson på En Köpfri dag i Sverige säger i pressmeddelandet

  Vi upplever att stödet och förståelsen för minskad konsumtion har ökat kraftigt de senaste åren. Genom att konsumera mindre kan vi klara miljömålen, färre pressas skuldsätta sig och vi får mer tid till livets alla gratisnöjen. Dessutom visar forskning att människor med materialistiska värderingar är mindre lyckliga än andra. Mer är inte samma sak som bättre.

  Den genomsnittliga konsumtionen är för hög, samtidigt spelar inkomsten en betydande roll. Högre lön i relation till hur många som ska leva på lönen avgör möjligheterna till konsumtion. Statistiska Centralbyrån konstaterar sambor utan barn är de som konsumerar mest och därmed bidrar mest till utsläppen i Sverige medan ensamstående föräldrar har lägst utsläpp.
  De flesta av oss är medvetna om att konsumtionstrenden måste förändras och Linus Pettersson säger till P4 Sörmland att vi behöver en diskussion om ökad konsumtion ska vara det övergripande målet för samhället. Den 29 november har du möjligheten att delta i en köpfri dag, det är en enkel symbolisk handling för att fundera kring hur mycket vi konsumerar en vanlig dag.
  Jag kommer att göra en uppföljningsartikel om den köpfria dagen, så maila gärna mig och berätta hur din köpfria dag såg ut!
   

  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.