Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Nyheter

  EON gör helomvändning och satsar förnybart

  Foto: E.ON

  Energijätten Eon meddelade igår att de ska satsa mer på förnybar energi och smarta energilösningar. Sin kol- och kärnkraft knoppas av till ett nytt bolag.
  I ett pressmeddelande igår meddelade det tyska energibolaget att de sätter upp en ny strategi för att helt satsa på förnybart. Eon kommer från 2016 att satsa på förnybar energi, smarta elnät och energieffektivisering.
  Den del av Eon som har kol-, gas- och kärnkraft kommer att separeras i ett avknoppat företag. Anledningen till helomvändningen sägs vara Tysklands beslut om att satsa på förnybart. Eons vd Johannes Teyssen säger till The Guardian:

  Eons nuvarande affärsmodell kan inte längre möta de nya utmaningarna.

  Eon kommer framförallt fokusera på att utöka sin andel av vindmarknaden i Europa, satsa på solenergi samt uppgradera distributionen av energi i Europa och utöka den till Turkiet. Dessutom kommer företaget att satsa på smarta elnät som använder olika tekniker för att reglera energiflöden på ett mer hållbart sätt.
  Samtidigt skriver Ny Teknik att företaget har ett skuldberg på 300 miljarder kronor och att avknoppningen inte bara innebär att man framstår som grönare, utan också sanerar sina skulder. Bara under de tre första kvartalen i år har företagets värde skrivit ned med 700 miljoner euro och man räknar med ytterligare 4.5 miljarder i nedskrivningar till slutet på 2014.
  Företaget framhåller att förändringen inte kommer att innebära färre arbeten, 40 000 kommer att stanna kvar på Eon och 20 000 kommer att börja arbeta på det avknoppade företaget. Även den svenska verksamheten kommer att påverkas, berättar Eon Sveriges kommunikationschef Jakob Holmström för Ny Teknik. Den nuvarande verksamheten inom kärnkraft och vattenkraft kommer att tillhöra ett dotterbolag till det avknoppade företaget. Till Miljöaktuellt säger Holmström

  Med anledning av den omställning vi befinner oss i – omställningen till ett mer förnybart samhälle och omställningen av energimarknaden – tror vi att det här är rätt strategi för att vi ska kunna fortsätta att vara ledande och ha en stark internationell påverkansmöjlighet.

   

  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.


   Kul att du besöker SMB! Vill du hjälpa oss med att svara på några frågor?

   Självklart vill jag hjälpa till!