Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Nyheter

  EPA anställer fler miljöpoliser för att utreda brott

  Den amerikanska miljöskyddsmyndigheten EPA anställer nu fler brottsutredare för att utreda miljöbrott. Samtidigt menar kritiker att det går för långsamt och att inte tillräckligt görs.

  Som SMB tidigare rapporterat om kan nu den amerikanska miljöskyddsmyndigheten EPA Environmental Protection Agency (motsvarande till viss del Naturvårdsverket i Sverige) återigen rapportera om bland annat hur klimatkrisen påverkar USA efter fyra år med en vetenskapsförnekande Trumpadministration som hann göra stor skada för miljö- och klimatarbetet.

  Under Trumps tid vid makten användes istället myndigheten för att ta bort viktiga miljöregleringar och tillåta mer utsläpp. För att åstadkomma det byttes experter och forskare systematiskt ut för att istället ersättas med lobbyister, bland annat i ledande position. Den dåvarande presidenten hann på fyra år dra tillbaka runt 100 regleringar på klimat- och miljöområdet och kunde i skuggan av pandemin intensifiera arbetet för att ytterligare försvaga miljölagstiftningen. Sedan Bidenadministrationen kom till makten har EPA kunnat rulla tillbaka miljöskadliga beslut och istället börjat arbeta för att skydda miljön. 

  EPA skapades 1970 som ett svar på de miljöproblem som människan orsakade i en allt starkare ekonomisk utveckling. Med Rachel Carsons bok ”Tyst vår” 1962 började den moderna människan äntligen inse att vad hon gjorde faktiskt hade betydelse. En viktig del i arbetet är därför att utreda miljöbrott och för detta har myndigheten särskilda brottsutredare. EPA har nu börjat anställa fler personer för att utreda miljöbrott, rapporterar den amerikanska tidningen The Hill som även talat med kritiker som anser att det inte går tillräckligt snabbt.

  Enligt en begäran som hänvisar till lagen om informationsfrihet (Freedom of Information Act) från serviceorganisation för offentligt anställda inom miljöområdet PEER (Public Employees for Environmental Responsibility, har EPA:s Office of Criminal Enforcement Forensics & Training för närvarande 161 miljöpoliser för att utreda miljöbrott.

  Detta är en ökning från de senaste åren under Trumpadministrationen, när deras antal blev så lågt som 140 under 2018, enligt en tidigare begäran. Trots ökningen är det långt under det minimum på 200 personer som fastställts av den amerikanska kongressen.

  Redan under valkampanjen var Joe Biden tydlig med att ta klimaträttvisa på allvar och ville skapa en Environmental and Climate Justice Division inom justitiedepartementet och har fortsatt betonat att han hoppas kunna fokusera mycket på miljörättvisa och ta itu med den oproportionerliga miljöskada som minoriteter och andra missgynnade samhällen står inför.

  Jeff Ruch, regional kontorschef vid PEER menar att stark brottsbekämpning kommer att vara nyckeln till detta mål och är därför bekymrad över det låga antalet hänvisningar av brottmål till justitiedepartementet:

  Bidens EPA kommer inte att stärka brottsbekämpningen, eller så finns det inga tecken på att de rör sig i den riktningenderas miljörättvisa beror på åtal och ett av de första stegen de behöver göra är att anställa fler utredare – betydligt fler utredare – än vad de är

  EPA:s talesperson Enesta Jones har bekräftat för The Hill att byrån har cirka 160 specialagenter och att den anställer fler, men att processen tar tid.

  Ruch menar dock att utan åtal riskerar föroreningar bli en acceptabel kostnad för företag att göra affärer:

  Det är åtalet som ger företagsledare personligt ansvar som ändrar beteende, säger han.

  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.


   Kul att du besöker SMB! Vill du hjälpa oss med att svara på några frågor?

   Självklart vill jag hjälpa till!