Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Analys Nyheter

  Nu får EPA rapportera om klimatet igen – och läget ser allt annat än bra ut

  Efter fyra år med en vetenskapsförnekande Trumpadministration kan nu den amerikanska miljöskyddsmyndigheten EPA återigen rapportera om hur klimatkrisen påverkar USA. Det blev genast tydligt hur allvarligt läget och vad det innebär när vetenskapen tystas och viktiga forskningsresultat hindras. Nu är det bråttom att sätta in åtgärder för att bromsa de värsta konsekvenserna.

  Under sin tid i Vita huset kallade den dåvarande presidenten Donald Trump upprepade gånger klimatkrisen för en bluff orkestrerad av Kina och såg till att riva upp så många beslut han kunde som tagits för att värna klimat och miljö. 2019 drog han USA ur Parisavtalet och senare även tillbaka två miljarder dollar (cirka 18 miljarder kronor) till den gröna klimatfonden som ska hjälpa länder som drabbas värst av klimatförändringar. Han hann under sina 4 år sammantaget dra tillbaka runt 100 regleringar på klimat- och miljöområdet. I skuggan av pandemin förra våren intensifierades arbetet dessutom för att ytterligare försvaga miljölagstiftningen.

  Flest inskränkningar eller ändringar utfördes av den myndighet som grundats i syfte att skydda miljön. Den federala miljöskyddsmyndigheten Environmental Protection Agency EPA (motsvarande Naturvårdsverket i Sverige) skapades 1970 som ett svar på de miljöproblem som människan orsakade i en allt starkare ekonomisk utveckling. Med Rachel Carsons bok ”Tyst vår” 1962 började den moderna människan äntligen inse att vad hon gjorde faktiskt hade betydelse. Under Trumps tid vid makten användes istället myndigheten för att ta bort viktiga miljöregleringar och istället tillåta mer utsläpp. För att åstadkomma det byttes experter och forskare systematiskt ut för att istället ersättas med lobbyister, bland annat i ledande position.

  Nuvarande presidenten Joe Biden var därför tidigt ute under presidentvalskampanjen med att vilja föra en ambitiös amerikanskt klimatpolitik och återanslöt till Parisavtalet redan efter några dagar som president. Och med en ny administration och ledning på EPA kunde miljö- och klimatarbetet återstartas. Nu har myndigheten kunna återanställa forskare och presenterade nyligen en uppdaterad webbsida för att informera allmänheten om hur klimatförändringarna påverkar amerikanska samhällen. Den rapport som Trumpadministrationen förhalade i 3 år har också kunnat publiceras. Dessa uppdaterade klimatindikatorer ger en detaljerad och bekymmersam redogörelse för de häpnadsväckande förändringar som jordens uppvärmning hade på delar av USA under Trumps period.

  EPA-medarbetare sa att uppgifterna beskriver hur USA nu befinner sig outforskad mark där klimateffekterna är mer synliga, förändras snabbare och blir allt mer extrema. År 2020 nådde till exempel havsvärmen sin högsta nivå som hittills registrerats och som ger bränsle till marina värmeböljor och korallblekning. Omfattningen av arktisk havsis var den näst minsta som registrerats samtidigt som skogsbränder och pollensäsonger börjar tidigare och varar längre. USA drabbades även hårt av naturkatastrofer under 2020 som blev det sjätte året i rad där 10 eller fler väder- och klimatkatastrofhändelser som kostat över en miljard dollar påverkat USA. 

  Den nya EPA-chefen Michael Regan sa till bland annat Washington Post att han vill tydliggöra farorna med stigande temperaturer i USA, vilket han noterade nu sker allt snabbare:

  Vi vill nå människor i landets alla hörn, eftersom det inte finns någon liten stad, storstad eller landsbygd som inte påverkas av klimatkrisen. Amerikaner ser och känner effekterna på nära håll med ökande regelbundenhet.

  EPA-rapporten illustrerar tydligt klyftan mellan den nuvarande administrationen och den gamla när det gäller klimatpolitiken. Till skillnad från Trumpadministrationen – som ifrågasatte att förbränning av fossila bränslen värmer upp planeten och istället ville satsa mer på amerikanska jobb inom fossilsektorn – har Bidenadministrationen istället identifierat minskade växthusgasutsläpp som en av sina högsta prioriteringar och insisterar på att en övergång från fossila bränslen till renare energiformer kan skapa nya gröna amerikanska jobb.

  Det återstår att se demokraterna kan övertyga republikanerna om den nödvändiga klimatomställningen som måste ske omgående, men en sak är i alla fall säkert och som Joe Biden sa när han besökte den amerikanska smittskyddsmyndigheten CDC i januari:

  Vetenskapen är tilllbaka.

  Stötta SMB

  Sedan 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.
  Här kan du läsa vad pengarna går till.

  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.

   Kul att du besöker SMB! Vill du hjälpa oss med att svara på några frågor?

   Självklart vill jag hjälpa till!