Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Nyheter

  EU-ja till svensk vågkraft

  EU-kommissionens färska beslut om att godkänna statens stöd till vågkraftanläggningen utanför Lysekil kan betyda mycket för den framtida utvecklingen av tekniken. I jakten på energislag som inte leder till växthusgasutsläpp finns vågkraft med som potentiell vinnare. Mitten av 2008 var startskottet för tekniken i Sverige och en vågkraftspark började ta form på västkusten. Men för att staten skulle kunna gå in med 40 procent av kostnaden, 139 miljoner svenska kronor, behövde EU-kommissionen tillfrågas eftersom det finns särskilda riktlinjer för när så stora summor pengar får betalas ut.

  Nu är ärendet färdiggranskat och svaret från kommissionen är att bidragets negativa konsekvenser i form av konkurrensnackdelar vägs upp av positiva effekter på forskning, energiutveckling och klimat. Detta innebär att vindkraftsparken kan börja gå från testprojekt till faktisk elproduktion. Målet är att havets vågor ska producera 25 GWh el per år.

  Vågkraftens fördelar är dess höga effektivitet, låga kostnad och låga inverkan på miljön. Jämfört med till exempel vindkraft är energitätheten per kvadratmeter tio gånger större. Till skillnad från sol- och vinkraft kan den i princip alltid inbringa energi, även när det inte är så höga vågor. Vissa beräkningar visar på att vågkraften skulle kunna stå för 10 procent av Sveriges totala elkonsumtion.

  Beslutet beräknas dessutom leda till flera hundra nya jobb i Lysekil och kompetens som gått förlorad i och med nedläggningarna av SAAB och Volvos fabriker i närområdet kan visa sig bli en guldgruva för vågkraftsparken som kommer bli den hittills största i Sverige.

  Stötta SMB

  Sedan 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.
  Här kan du läsa vad pengarna går till.

  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.


   Kul att du besöker SMB! Vill du hjälpa oss med att svara på några frågor?

   Självklart vill jag hjälpa till!