Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
(Tryck ENTER för fler alternativ)
Sökförslag:
  Stäng

  EU-kommissionens förslag långt ifrån tillräckliga

  EU-kommissionen presenterade i onsdags ett paket med åtgärder som ska ”leda, och inte bara anpassa oss till, en energiomställning”, men förslaget som är tänkt att ge EU en globalt ledande position kritiseras för att vara business as usual, eller ännu sämre.

  ”Clean Energy for All Europeans” som åtgärdspaketet heter innehåller policy förslag som ska hjälpa EU att förverkliga parisavtalet. Till exempel vill kommissionen fokusera på energieffektiviseringar, bli globalt ledande inom förnybar energi och ge rättvisa villkor för konsumenterna.

  Med en kombination av offentliga och privata medel på 177 miljarder Euro förväntas paketet ge 900 000 nya jobb inom grön teknologi och öka BNP med en procent.

  Men förslaget möter kritik från flera håll. Climate Action Network Europé (CAN) menar att kommissionens förslag inte räcker till, och skriver i ett pressmeddelande:

  Paketet föreslaget av Europeiska kommissionen idag stämmer inte överens med parisavtalets mål att begränsa temperaturökningen till 1,5 grader och bortser det faktum att klimatkrisen är ett brådskande existentiellt hot.

  Förnybar energi

  Förslaget innehåller inte någon skärpning av EU 2030 målet om 27 procent förnybar energi och är enligt Europeiska miljöbyrån (EEB) i princip att jämföra med business as-usual.

   Detta betyder att EU riskerar en halvering i hastigheten av utvecklingen av förnybar energi. EU måste uppnå en mycket högre andel av förnybar energi (45 procent till 2030) för att vara i linje med åtagandena i Parisavtalet. Skriver EEB i ett pressmeddelande.

  Jean-François Fauconnier, CAN, menar att förslaget som det ser ut nu betyder att Europa skulle tappa kurs i omställningsarbetet och hamna efter globalt.

  Kommissionen förtjänar hård kritik för ett förslag som underminerar marknadstillträde för förnybar energi”…. ”Kommissionen valde en svag uppsättning av regler för att blidka bakåtsträvande medlemsländer och en utdaterad fossil industri, säger Jean-François Fauconnier.

   

  Energieffektivisering

  Den mest konkreta förändringen i förslaget är att energieffektiviseringsmålet i 2030-strategin föreslås till 30 procent, istället för som tidigare, 27 procent.

  Dora Petroula, ansvarig för energibesparingspolicy i CAN, menar att det något strängare energieffektiviseringsmålet ger en signal om stabilitet till investerare, viket i sin tur är positivt för företag. Men hon är kritisk till att det inte innehåller kraftfullare löften.

  … Det går också i strid med Europas åtagande under Parisavtalet, som kräver att vi ska gå längre och snabbare, inte stanna halvvägs och låtsas som att det är klart, säger Dora Petroula.

  Kapacitetsmekanismer

  Kapacitetsmekanismer är en form av ekonomisk ersättning som går till reservkraftverk som används när det inte finns tillräckligt med förnybar el på marknaden, om det till exempel inte blåser eller är sol.

  EU kommissionens förslag innebär en utsläppsgräns för den här typen av kapacitetsbetalningar, men gäller bara nya kraftverk. Förorenande kraftverk kan därför fortfarande få ekonomiskt stöd genom EU, menar EEB

  Lagförslaget ska nu vidare till Europaparlamentet som har möjlighet att komma med ändringar innan det antas.

  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har våra utgifter helt täckts av oss skribenter. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.

   SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har våra utgifter helt täckts av oss skribenter. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

   Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

   Läs vad vi vill göra