Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng

  Efter en lång nattmangling kom EU-ledarna fram till nya klimatmål för unionen. Det är en kraftig höjning från det nuvarande målet, men långt ifrån tillräckligt enligt forskningen.

  SMB har tidigare rapporterat om att målet om 55 procents utsläppsminskning till decenniets slut är alldeles för lågt satt. För att vara i linje med Parisavtalet borde målet ligga på minst 65-70 procent jämfört med 1990 års nivåer. Tidigare har målet varit 40 procent.

  Dessutom riskerar det nya målet att inte ens leda till faktiska utsläppsminskningar. En punkt i avtalet medger att EU-länderna får räkna med klimatkompensation i form av kolupptag, till exempel genom skogsplantering och teknik, i sina klimatredovisningar. I praktiken innebär det att länderna nu endast förbundit sig till drygt 50 procent i reella utsläppsminskningar.

  EU-parlamentet röstade för 60 procents utsläppsminskningar, men ministerrådet gick på kommissionens linje om 55 procent istället.

  EU:s nya klimatmål är en del av de uppdaterade klimatlöften (så kallade NDC:s) som världens alla länder måste avge innan klimattoppmötet 2021. Senast i veckan kom en stor rapport från FN:s miljöprogram UNEP som slår fast att världens länder måste femfaldiga sina nuvarande åtaganden för att ha en chans att klara 1,5-gradersmålet.

  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.