Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Nyheter

  Expansionen av skifferolja saktar ned i USA

  Medan oljepriserna har stigit har utvinningen av så kallad okonventionell olja blivit allt vanligare. En sådan form är skifferoljan som med sina stora ingrepp i naturen blivit kritiserad av miljörörelsen. Men nu verkar det äntligen som att skifferoljans framfart börjar sakta ned.

  Det är nya siffror från USA som tyder på denna utveckling. På senare tid har många projekt inte lyckats nå sina produktionsmål eller där investerare helt enkelt inte varit intresserade. Marknadsexperter menar däremot att detta bara kan vara en tillfällig trend och att nya tekniker i framtiden kan öppna upp för ännu mer skifferolja.

  Pete Stark, en forskare inom området, menar att företagen nu funnit de mest lättillgängliga oljeskiffren men att ny teknik nu behövs för att effektivisera utvinningen.

  Miljöorganisationer är däremot fortsatt starkt kritiska och menar att de metoder, ofta kallad fracking, som behövs för att utvinna oljan kraftigt skadar närmiljön. Bland annat ökar risken för jordbävningar, kan kontaminera närliggande marker och vattenreservoarer samt att metoden kräver enorma mängder vatten, som sedan är onåbart, för att pumpa upp oljan.

  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.