Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
(Tryck ENTER för fler alternativ)
Sökförslag:
  Stäng

  Fälld budget stoppar nödvändiga spårbyten

  Foto: Skistar

  När alliansen och SD fällde regeringens budget skapades inte bara en regeringskris, det skjuter också upp nödvändiga investeringsprojekt. Sveriges Radio rapporterar på flera håll idag (om) att Trafikverket skjuter upp projektet om spårbyte av Norra stambanan.
  Norra stambanan är central för svensk industri, men också för persontransport. Projektet med att byta spår på norra delen av stambanan mellan Boden och Bastuträsk skulle bli klart 2015 men var beroende av att Trafikverket skulle få ytterligare 1,2 miljarder för underhåll. På grund av att alliansen och Sverigedemokraterna fällde regeringsbudgeten får Trafikverket endast grundanslaget på 6,8 miljarder kronor. Nu skjuts projektet upp på obestämd tid.
  Egentligen skulle spåren behövt bytas för flera år sedan, först när situationen blev akut beslutades att göra något snabbt, annars riskerades det att påverka gods- och persontransporter. Under 2014 har Trafikverkets underhållspengar koncentrerats till storstadsområden och större stråk och i våras tvingades Trafikverket att sänka hastigheten för att spåren är så slitna, vilket skapat förseningar. Det har skapat missnöje inom både politiken och näringslivet och det påverkar i längden såklart vilken typ av transport företagen väljer att använda.
  Trafikverket är ändå optimistiska och hoppas att projektet ska komma igång 2016 även om det verkar mer sannolikt att det kommer dröja ytterligare.
  Den fällda budgeten skjuter upp fler projekt än Norra Stambanans, bland annat upprustning av regionala banor som främst används för godstransporter och en informationssatsning till tågresenärer.

  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har våra utgifter helt täckts av oss skribenter. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.

   SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har våra utgifter helt täckts av oss skribenter. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

   Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

   Läs vad vi vill göra