Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
(Tryck ENTER för fler alternativ)
Sökförslag:
  Stäng

  Farliga ämnen i 3 av 4 skönhetsprodukter

  Foto: Pixabay

  Många av de skönhetsprodukter som säljs på den svenska marknaden får bottenbetyg i en ny internationell granskning. Hudkräm och smink från välkända märken som L’oreal, Maybelline och Nivea kan påverka både hälsa och miljö negativt.

  Sveriges Konsumenter har tillsammans med ett trettiotal konsumentorganisationer runtom i världen jämfört innehållet i 39 slags schampon, smink och hudkrämer. Av de 31 produkter som återfanns i svenska butiker och livsmedelsaffärer innehöll nära tre av fyra ämnen som kan störa kroppens hormoner, påverka fortplantningen och ge livslång allergi.

  Produkterna som testats kommer från storsäljande märken som Colgate, Garnier, Max Factor, Schwarzkopf och Elizabeth Arden. Bara två av de svenska produkterna var helt fria från oönskade ämnen.

  Undersökningen visar också att företagen mixtrar med innehållet i produkterna beroende på var i världen försäljningen sker. De 39 granskade produkterna visade sig finnas i totalt 176 olika versioner runtom i världen.

  Sveriges Konsumenter menar att det är ett exempel på så kallad ”dual quality”, där företag byter ut en ingrediens till en billigare för att hålla nere produktionskostnaderna.

  Värstingexemplet i just den jämförelsen är mjällschampot Head & Shoulders. I 26 av de totalt 34 länderna kan man köpa schampot – och i hela 13 olika versioner. I varannat land är sammansättningen alltså annorlunda, skriver Sveriges Konsumenter.

  Konsumentorganisationerna fann också att innehållsförteckningarna online i flera fall inte stämde, vilket bryter mot lagstiftningen.

  Totalt hittades 65 problematiska ämnen. De riskerar exempelvis att ställa till problem i cocktaileffekten, som innebär att kemikaliers påverkan kan bli större när olika slags ämnen blandas med varandra.

  Här hittar du en förteckning över de testade produkterna.

  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har våra utgifter helt täckts av oss skribenter. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.

   SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har våra utgifter helt täckts av oss skribenter. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

   Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

   Läs vad vi vill göra