Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Nyheter

  Farliga ämnen i hemelektronik

  Drygt var fjärde produkt innehåller farliga ämnen, som bly och klorparaffiner, i otillåtna halter, visar en rapport från Kemikalieinspektionen.

  Under 2019 granskade Kemikalieinspektionen (Kemi) produkter i museibutiker, batterier och batteriprodukter, musikelektronik samt i ett samarbete med Elsäkerhetsverket. Totalt 132 produkter kontrollerades, varav 79 var elektriska. Av de 132 produkterna innehöll 20 procent otillåtna ämnen i halter över gränsvärdet.  Av de 79 elektriska produkterna var det 27 procent som innehöll otillåtna ämnen. Charlotte Rahm, inspektör på Kemi, betonade allvaret i detta:

  I de flesta svenska hem finns olika elektriska produkter så som cykellampor, mobilladdare och köksvågar. För att minska de negativa hälso- och miljöeffekterna är det viktigt att apparaterna inte innehåller skadliga ämnen.

  De ämnen som hittades var främst bly, kortkedjiga klorparaffiner och kadmium. Bly är ett mycket giftigt ämne som är förbjudet i vissa varor. Det kan skada nervsystemet och påverka till exempel förmågan till inlärning. Foster och barn är särskilt känsliga. Kortkedjiga klorparaffiner (SCCP) är skadligt för vattenlevande organismer i miljön. Det bryts inte ned i naturen och är misstänkt cancerframkallande. Kadmium är giftigt för miljön och kan orsaka benskörhet, njurskador och cancer.

  Det vanligaste har varit att vi hittat bly i lödningar på elektriska produkter. Det behöver inte medföra fara för konsumenten eftersom lödningarna oftast är dolda inuti produkten, säger Charlotte Rahm.

  Kemikalieinspektionen upptäckte även att många av de elektriska produkterna inte hade rätt märkning. Lagen kräver att elektriska produkter ska vara märkta med CE-märkning, kontaktadress till tillverkare och importör, samt ID-märkning. Enligt Kemi kan bristande märkning vara ett tecken på att produkten inte har gått igenom alla nödvändiga kontroller.

  Det är extra viktigt att importerande företag ställer krav på sina leverantörer men även återförsäljare kan göra skillnad genom att integrera kemikaliekraven med övriga kvalitetskrav. Är man tillverkare eller importör av elektriska produkter finns även anledning att kontrollera att produkterna är korrekt märkta, säger Charlotte Rahm.

  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.