Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng

  Forskare ser nu att Arktis sommaris oundvikligen helt kommer att försvinna under somrarna. Den första havsisfria sommaren kan inträffa så tidigt som under 2030-talet. I normalfall – utan mänsklighetens klimatförändringar – täcks Nordpolen och stora delar av Norra ishavet av sommaris.

  Nu är sommarisen i Arktis utom räddning, visar ny forskning. I sin senaste syntesrapport från mars 2022 skrev FN:s klimatpanel IPCC att Norra Ishavet och Nordpolen kan bli utan sommaris 2050 om världen fortsätter släppa ut växthusgaser.

  Detta gäller inom både scenarion med höga utsläppsnivåer och med måttliga nivåer. IPCC:s rapporter må utgöra en sammanställning av världens kunskap om klimatförändringar, men den senaste rapporten – som publicerades i mars i år – tog forskning publicerad efter oktober 2021 i beaktning. Att förlita sig helt på syntesrapporten har sina brister – bland annat just av detta skäl – påpekade Dagens Nyheters Peter Alestig då.

  Klimatforskning är ett explosivt fält och går ofta snabbt framåt. Den nya studiens slutsats är också mycket riktigt kraftfull: Arktis kommer förlora sin sommaris även om världen drastiskt börjar minska utsläppen nu. Även om 1,5-gradersmålet nås. Om utsläppen istället minskar långsamt – eller fortsätter att öka – kan Arktis vara helt havsisfritt för första gången under 2030-talet.

  ”Vi har varnat er hela tiden”

  Under vintrarna brukar nästintill hela Norra ishavet vara täckt av havsis, medan havsisen smälter till ungefär hälften när den är som minst i september. Men sedan Arktis havsis utbredning började övervakas 1979 har den minskat med cirka 50 procent. En fortsatt minskning av Arktis havsis är en av de komponenter inom det så kallade jordsystemet (’The Earth System’ på engelska) som reglerar jordens klimat och bibehåller dess stabilitet.

  Utöver en höjning av havsnivån, kan fortsatt minskning av havsisen – vinteris inkluderat – leda till att jetströmmen förändras och att än mer permafrost smälter, vilket i sin tur släpper ut mer växthusgaser i atmosfären. Dessutom kan ytterligare avsmältning i Arktis även öka avsmältningen på Grönland, rapporterar amerikanska nyhetsbyrån Bloomberg News.

  Forskaren Dirk Notz – en del av teamet som gjort studien – säger till engelska The Guardian att “vi forskare har varnat om förlusten av arktisk sommaris i decennier”. ”Människor lyssnade inte på våra varningar.”

  I Bloomberg News fortsätter han:

  “Jag förväntar mig att fler och fler av sådana här typer av studier kommer att komma ut, som kollar på andra delar av jordsystemet. Även de kommer att säga ”Vi har varnat er hela tiden; ni reagerade inte och nu är det försent.”

  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.