Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
(Tryck ENTER för fler alternativ)
Sökförslag:
  Stäng

  Fem klimatförslag från Moderaterna

  Foto: Fredrik Wennerlund

  Moderaterna presenterade en klimatpolitisk rapport förra veckan. 
  I rapporten prioriteras fem åtgärder som särskilt viktiga. Dessa är:
  1. Klimatvänlig basindustri. Moderaterna vill satsa 300 miljoner kronor årligen på skatteavdrag till företag som investerar i koldioxidinfångning och lagring (CCS) eller koldioxidinfågning och användning (CCU). Motiveringen för förslaget är att höjda koldioxidskatter innebär att produktion och utsläpp riskerar att flytta utomlands istället för att minska, och att det i dagsläget inte går att producera stål och cement utan koldioxidutsläpp. Ett annat förslag från Moderaterna är att höja koldioxid- och energiskatten för gruvverksamhet.
  2. Mer forskning på klimatteknik. Moderaterna kritiserar den nuvarande forskningspolitiken för att ha för lite fokus på basindustrins klimatutmaningar och de vill att staten ska pengar till forskning och teknik som ”kan bidra till att på sikt utradera basindustrins utsläpp”. Motiveringen är att eftersom politiken satt upp mycket ambitiösa mål för utsläppsminskningar bör man också underlätta för industrin att nå dem.
  3. Stöd till teknik för en koldioxidfri fordonsflotta.  Moderaterna vill avsätta 100 miljoner kronor årligen i stöd till detta. Elvägar och bränsleceller tas upp som exempel på vad pengarna skulle kunna användas till. Förutom det vill Moderaterna blanda in mer biobränsle i bensinen. Det ställs högre hållbarhetskrav på biodrivmedel än på fossila bränslen, enligt rapporten. Moderaterna ser detta som ett problem och vill ha ”rimliga hållbarhetskrav”. På flygområdet vill Moderaterna avskaffa flygskatten med motiveringen att den endast leder till små utsläppsminskningarna, istället föreslår man olika åtgärder för att öka användningen av biodrivmedel i flyget och att förhandla om en global koldioxidskatt på flyget. Ett annat M-förslag för att minska utsläppen från transporter är att tillåta tyngre lastbilar då dessa kan transportera fler varor.
  4. Ökat klimatbistånd. Moderaterna vill fördubbla biståndet till FN:s klimat och miljöfond och även öka det klimatbistånd Sverige ger till enskilda länder. Andra åtgärder för det internationella klimatarbetet är att sänka tullarna för klimatsmarta varor och att belöna länder som sänker sina utsläpp med bättre handelsavtal.
  5. Ökat fokus på kostnadseffektivtet. Moderaterna kritiserar regeringen för att lägga pengar på och ta åt sig äran för åtgärder som ändå skulle ha genomförts. Moderaterna föreslår att klimatnyttoberäkningar ska redovisas i regeringens budgetar.

  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har våra utgifter helt täckts av oss skribenter. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.

   SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har våra utgifter helt täckts av oss skribenter. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

   Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

   Läs vad vi vill göra