Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Nyheter

  Fem sätt att minska dina utsläpp av mikroplaster

  Mikroplast blir allt vanligare i våra vattendrag vilket skapar problem för hela näringskedjan. Det finns ännu ingen bra metod för att samla in partiklarna varken i reningsverk eller i haven. Därför har bland annat Göteborgs kommun förbjudit inköp av produkter som innehåller mikroplaster. Men det finns mycket som du själv kan göra därhemma för att minska utsläppen.

  1. Rensa pumpfiltret i tvättmaskinen

  Alla källor till mikroplaster är ännu inte kända men en stor källa är textilier, i synnerhet polyesterfleece. De pyttesmå partiklarna släpper från plagg som tvättas i maskin, och transporteras sedan vidare i systemet. Men en hel del kan också fastna i tvättmaskinens filter och därför är det en god idé att rensa det. Filtret sitter oftast bakom en liten lucka längst ner på tvättmaskinens framsida, titta i handboken för just din tvättmaskin. Hyresvärden ansvarar för att det görs i tvättstugorna som en del av underhållsarbetet, men kolla gärna så det verkligen blir gjort! Skräpet slänger du i brännbara sopor.

  2. Mys i ull och ullfleece – istället för plastfleece

  Polyesterfleece är den största mikroboven bland textilier, och det är ju lite onödigt när det finns så många bra alternativ till mysjacka. Ull är smutsavvisande och behöver därför inte tvättas lika ofta, eftersom den renar sig själv om den får hänga av sig i lite fuktig miljö. Obehandlad ull är särskilt motståndskraftig och går även att ”kura” med lanolin för att bli mer vätsketålig. Behandlad ull kallas ofta ”superwash” – vilket innebär att den går att tvätta i vanliga 30–40-gradersprogram. De flesta tvättmaskiner har också särskilda ylleprogram med lägre temperatur och utan centrifugering som ofta fungerar i stället för handtvätt till den obehandlade ullen.

  3. Tvätta mindre

  Alla textilier släpper en del partiklar vid tvätt vilket också ökar slitaget på själva plagget. Till skillnad från polyester och akryl som släpper mest vid tvätt, är naturliga material lättare att bryta ner för naturen vilket också gör dem skonsammare för miljön. Ta fram galltvål eller andra smarta ekologiska fläckborttagare och jobba på detaljerna i stället för att slänga hela plagget i tvätten. En del fläckar kan försvinna enbart med hjälp av vatten om du är snabb. Att vädra kläderna är också ett alternativ. De flesta byggaffärer och järnhandlar säljer utfällbara vädringsarmar som du kan sätta upp på din balkong eller uteplats.

  4. Förvara kläderna rätt

  Japp, jag syftar på högen bredvid sängen. Upp med kläderna på galgar eller klädbetjänt så håller de sig bättre mellan gångerna de används.

  5. Använd naturlig ansiktsskrubb

  Peelingkorn i rengöringskrämer tillverkas ofta av plasten polyeten. Använd i stället krämer med naturliga korn av till exempel mandel – eller gör egen skrubb. Det finns också små ansiktsborstar som du kan använda och på så sätt slipper du använda krämer. Även andra skönhetsprodukter kan innehålla mikroplaster, till exempel mascara, gör därför till vana att kolla ingredienserna innan du köper en produkt.

  Drygt att läsa innehållsförteckningar?

  Ladda ner appen Warning: Plastics inside! (finns än så länge bara för iPhone tyvärr) och skanna produktens streckkod.

  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.