Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
    Stäng
    Nyheter

    FNs miljömöte avbröts – men ordföranden ändå positiv

    Mer skog måste skyddas för att rädda den biologiska mångfalden. Foto: Peter H från Pixabay

    FNs miljömöte COP16 har avbrutits i Cali, Colombia. Tiden rann ut, delegater åkte hem, och flera viktiga beslut kunde inte fattas – framförallt om hur finansieringen ska lösas. Några framsteg gjordes dock, bland annat när det gäller urfolks inflytande.

    På det senaste stora miljömötet, COP15 i Montreal, lyckades delegaterna enas om en räddningsplan för naturen och en biologiska mångfalden. Där beslutades att 30 procent av världens land- och havsområden ska skyddas, vilket innebär att naturområden också måste restaureras.

    Inför årets möte, COP16 i Cali, var förhoppningarna stora att beslut skulle tas om hur detta konkret ska gå till – till exempel hur räddningsplanen ska finansieras och hur framsteg ska mätas. Men så blev det inte.

    Mötet skulle egentligen ha avslutats i fredags, men efter en nattmangling blev ordföranden Susana Mohamad tvungen att blåsa av förhandlingarna. Orsaken var att så pass många delegater behövde ta sina bokade flyg hemåt, och att mötet då inte längre hade mandat att fatta beslut.

    Vissa framsteg gjordes ändå

    När Dagens Nyheter intervjuade Susana Mohamad, Colombias miljöminister, på lördagen, var hon ändå positiv.

    Jag är glad faktiskt, väldigt glad. Jag tycker att vi har gjort ett mycket bra arbete. Det här är på många sätt en historisk COP, säger Susana Muhamad till Dagens Nyheter.

    De goda nyheterna är framför allt dessa:

    För det första får urfolk och lokala samhällen nu en tydlig roll vid förhandlingsbordet, med en egen arbetsgrupp i konventionen för biologisk mångfald.

    För det andra ska de som använder genetisk information från naturen, till exempel läkemedelsbolag, bidra till en fond för att finansiera miljöarbete på den plats som informationen kommer ifrån (ofta i globala syd). Enligt Svenska Dagbladet är dock fonden frivillig.

    Viktiga beslut skjuts på framtiden

    Ytterligare ett framsteg är en överenskommelse om hur man ska välja ut vilka havsområden i internationellt vatten som ska skyddas, skriver Svenska Dagbladet.

    Hur de stora frågorna för räddningsplanen för naturen ska lösas återstår att se. Vissa beslut kommer att kunna tas vid virtuella möten de kommande månaderna, medan andra får vänta i två år på nästa COP i Armenien.

    SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

    Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

    Läs vad vi vill göra
    Tipsa!

    Tipsa oss

    Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.