Förebyggade katastrofhjälp är en bra investering
We Effect, före detta kooperation utan gränser, har kommit ut med en rapport där de kartlägger vilka länder som är mest sårbara under en naturkatastrof och hur mycket förebyggande arbete kan hjälpa. Slutsatsen är bland annat att tio kronor i förebyggande arbete i de utsatta länderna kan spara mellan 40-70 kronor i katastrofinsatser.
Sverige ligger långt ner på listan över hotade länder där Mocambique, Centralafrikanska republiken, Guinea, Uganda och Haiti ligger högst. Rapporten bygger på intervjuer samt internationell statistik och analyserar ett lands risk för att råka ut för bland annat stormar, torka och jordbävningar. De väger även in hur långt landet har kommit i sin sociala och ekonomiska utveckling. De fattigaste länderna är i huvudsak också de som riskerar att drabbas hårdast.
Slutsatser från rapporten:
- Tio kronor i förebyggande syfte sparar 40-70 kronor i katastrofinsatser. Satsningar på ett hållbart jordbruk är både kostnadseffektivt och förebygger mänskligt lidande.
- Ökade satsningar på hållbart jordbruk är ett av de mest effektiva sätten att minska fattigdomen – och därmed sårbarheten för katastrofer.
- Jordbrukets andel av biståndet har minskat kraftigt under de senaste 30 åren. Det svenska jordbruksbiståndet uppgår till endast 3,7 procent av det totala biståndet. We Effect föreslår en ökning på minst 50 procent för att komma upp i EU:s nivå.
Fattigdom är den största dödsorsaken vid katastrofer, enligt Jakob Lundberg, utvecklings- och policychef på We Effect. De påpekar också att fattiga länder riskerar att drabbas hårdare av naturkatastrofer i takt med klimatförändringar.
SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.
Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till