Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Nyheter

  Förebyggade katastrofhjälp är en bra investering

  We Effect, före detta kooperation utan gränser, har kommit ut med en rapport där de kartlägger vilka länder som är mest sårbara under en naturkatastrof och hur mycket förebyggande arbete kan hjälpa. Slutsatsen är bland annat att tio kronor i förebyggande arbete i de utsatta länderna kan spara mellan 40-70 kronor i katastrofinsatser.
  Sverige ligger långt ner på listan över hotade länder där Mocambique, Centralafrikanska republiken, Guinea, Uganda och Haiti ligger högst. Rapporten bygger på intervjuer samt internationell statistik och analyserar ett lands risk för att råka ut för bland annat stormar, torka och jordbävningar. De väger även in hur långt landet har kommit i sin sociala och ekonomiska utveckling. De fattigaste länderna är i huvudsak också de som riskerar att drabbas hårdast.
  Slutsatser från rapporten:

  • Tio kronor i förebyggande syfte sparar 40-70 kronor i katastrofinsatser. Satsningar på ett hållbart jordbruk är både kostnadseffektivt och förebygger mänskligt lidande.
  • Ökade satsningar på hållbart jordbruk är ett av de mest effektiva sätten att minska fattigdomen – och därmed sårbarheten för katastrofer.
  • Jordbrukets andel av biståndet har minskat kraftigt under de senaste 30 åren. Det svenska jordbruksbiståndet uppgår till endast 3,7 procent av det totala biståndet. We Effect föreslår en ökning på minst 50 procent för att komma upp i EU:s nivå.

  Fattigdom är den största dödsorsaken vid katastrofer, enligt Jakob Lundberg, utvecklings- och policychef på We Effect. De påpekar också att fattiga länder riskerar att drabbas hårdare av naturkatastrofer i takt med klimatförändringar.

  Stötta SMB

  Sedan 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.
  Här kan du läsa vad pengarna går till.

  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.


   Kul att du besöker SMB! Vill du hjälpa oss med att svara på några frågor?

   Självklart vill jag hjälpa till!