Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Nyheter

  ”Förnybart från skogen kan omöjligt rädda klimatet”

  Hur mycket retoriskt stjärnglitter strösslas över framtidsvisionen om skogsbruket? Rätt mycket, om man ska tro professor emeritus Anders Lindroth. Han har granskat om det verkligen stämmer att allt klimatguld kan komma ur skogen. 
  Anders Lindroth är professor emeritus vid Institutionen för naturgeografi och ekosystemvetenskap i Lund, ledamot av Kungliga Vetenskapsakademien och har tidigare forskat om koldioxidflöden kopplat till växtbetäckt mark. Nu har han granskat om skogsavverkningen verkligen kommer kunna ersätta allt som är fossilt idag.

  ”I den politiska debatten hörs ständigt mantrat att bara vi ersätter det fossila med förnybart så fixar vi klimatmålen. Det förnybara ska till största delen komma från skogen är det tänkt. Det handlar om att bygga mer i trä, använda ännu mer bioenergi samt tillgodose flygets och övriga transportsektorers behov av biodrivmedel. Hur ska då detta gå till? Ett vanligt argument som framförs är att vi bara avverkar en del av den årliga tillväxten och att den andelen kan ökas väsentligt. Frågan är om detta är möjligt”, skriver han.

  Genom att gå igenom data har Anders Lindroth sett att tillväxten under vissa perioder varit lika stort som uttaget i skogen, och menar att det knappast är rimligt ur hållbarhetsperspektiv att öka avverkningstakten jämfört med i dag. ”Detta särskilt med tanke på att störningar på grund av klimatförändringarna väntas öka framgent och att vi även har andra miljömål att uppfylla”, skriver han.

  ”Ett ökat uttag från skogen kommer inte att hjälpa oss att nå visionen noll nettoutsläpp till år 2045. Andra lösningar måste till och det mycket snabbt”, sammanfattar Anders Lindroth i en debattartikel på SvD.


  SMB jobbar för att spräcka klimatmyter. Sedan starten 2010 har våra utgifter helt täckts av oss skribenter. Nu vill vi utveckla hemsidan och vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Swisha en slant till 123 270 12 33 för att stötta vårt arbete. 

  Stötta SMB

  Sedan 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.
  Här kan du läsa vad pengarna går till.

  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.