(Tryck ENTER för fler alternativ)
Sökförslag:
Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.

Förnyelsebar energi ökar, men kolkraften minskar inte tillräckligt snabbt

Foto: pilgrimpassing från Pixabay

Förnybar energi är nu lika stor som kärnkraften. Elproduktionen från sol- och vindkraft har ökat snabbt, den motsvarar nu drygt tio procent av den globala elproduktionen. Samtidigt minskar inte elproduktionen från kolkraft tillräckligt snabbt för att 1,5 gradersmålet ska kunna uppfyllas.

Tankesmedjan Embers nya energirapport visar att sedan Parisavtalet slöts 2015 har marknadsandelarna från vind- och solkraft dubblerats. Ökningen märks främst i Europa där vind – och solkraft numera står för 21 procent av energimarknaden, och i Tyskland för hela 42 procent. Globalt är marknadsandelen för vind- och solkraft 10,5 procent. 

Att solkraft blivit alltmer populärt märks även genom de nya innovationer som presenterats inom solkraftbranschen. Till exempel har en ny typ av genomskinliga solceller tagits fram som skulle kunna sättas på fönster. Ett forskningsprojekt i Danmark undersöker hur hela städer ska kunna drivas av solceller utan att miljöfarliga batterier ska behöva användas. Sedan har vi hela off grid rörelsen där solceller dels kan göra energimarknaden mer decentraliserad, och dels ger ökade möjligheter för fler människor att få tillgång till energi

Samtidigt som det är positivt att förnybar energi ökar, är minskningen av fossila energikällor enligt Embers rapport inte tillräcklig för att nå 1,5-gradersmålet. För att nå Parisavtalets mål om 1,5 graders temperaturökning måste minskning av kolkraften vara minst 13 procent per år. Under coronapandemin har kolkraften visserligen minskat historiskt mycket, men då fortfarande bara 8 procent.

SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har våra utgifter helt täckts av oss skribenter. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

Läs vad vi vill göra
Tipsa!

Tipsa oss

Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.

    SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har våra utgifter helt täckts av oss skribenter. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

    Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

    Läs vad vi vill göra