Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.

Forskare föreslår klimatskatt på nötkött

Menar att förändrade kostvanor har stor potential för att minska utsläppen.

I dag på DN Debatt skriver 14 miljö- och energiforskare, bland dem Christian Azar, professor vid institutionen för energi och miljö på Chalmers tekniska högskola, och Thomas Sterner, professor vid nationalekonomiska institutionen på Göteborgs universitet, om den rapport från Naturvårdsverket som de bidragit till, Hållbara konsumtionsmönster.

Forskarna skriver att när det kommer till de två områdena mat och flygresor så behövs det politiska styrmedel för att Sverige ska kunna uppnå tillräckliga utsläppsminskningar:

När det gäller mat så är en klimatskatt på i första hand nötkött en möjlig väg. En sådan konsumtionsskatt skulle då vara lika stor på svenskt kött som på importerat kött. (…)

Vår rapport säger inte att ovan nämnda styrmedel är de mest lämpliga men pekar på att det är hög tid att utveckla och införa styrmedel som begränsar utsläppen från alla källor, det vill säga även för mat och flyg. Att stoppa huvudet i sanden för att slippa se behovet av kraftfulla åtgärder på dessa områden är inget rimligt alternativ för vare sig politiker eller medborgare.

 

SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har våra utgifter helt täckts av oss skribenter. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till Kopierad123 270 12 33

Läs vad vi vill göra
Tipsa!

Tipsa oss

Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.





SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har våra utgifter helt täckts av oss skribenter. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till Kopierad123 270 12 33

Läs vad vi vill göra