Försvarsmakten betalar inte skadestånd till PFAS-förgiftade
Det blir inget skadestånd från Försvarsmakten direkt till de som blivit förgiftade av PFAS i dricksvatten i Kallinge. Enligt Justitiekanslern har skadeståndskravet kommit in för sent, även om det är fastslaget att Försvarsmakten förorenat vattnet.
Det var 2013 som det upptäcktes att dricksvattnet i Kallinge, Ronneby kommun, innehöll höga halter av PFAS. Orsaken var Försvarsmaktens användning av brandskum på närbelägna F17, vilket Supermiljöbloggen tidigare har skrivit om.
Många Kallingebor har nu höga halter PFAS i blodet och en del har utvecklat cancer. Högsta domstolen har tidigare slagit fast att höga halter PFAS är en personskada. De drabbade Kallingeborna kan ha rätt till skadestånd från kommunen, eftersom vattnet distribuerats av det kommunala vattenbolaget. Men med grund i Europakonventionen har 145 personer även krävt 100 000 kronor var i skadestånd direkt från Försvarsmakten, som PFAS-föreningen (som organiserar de drabbade) anser bär den huvudsakliga skulden.
Nu rapporterar Sveriges Radio att det inte blir något skadestånd från Försvarsmakten eftersom skadeståndsansökan kommit in för sent. Den lämnades nämligen in mer än 10 år efter att situationen blev känd.
Kommunägda Ronneby Miljöteknik som levererar vattnet har tidigare i år betalat 28 000 kr var till 17 drabbade personer, vilket bland annat SVT rapporterade om. Men det återstår att se om det blir något skadestånd till övriga, beslut ska fattas i Blekinge Tingsrätt. I veckan rapporterade Sydöstran även att kommunen kan komma att höja VA-taxan med 20 procent för att bekosta eventuella skadestånd eftersom det är oklart om kommunen får ersättning från Försvarsmakten.
SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.
Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till