Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
    Stäng

    De Kallingebor som under många år druckit starkt PFAS-förorenat dricksvatten har lidit skada och är berättigade till skadestånd. Det säger Högsta Domstolen i en unik dom, som kommer att få mycket stor betydelse.

    PFAS-kemikaliernas farlighet har undan för undan uppmärksammats allt mer, vilket SMB rapporterat om i flera artiklar de senaste åren. Men den svåra frågan har varit att slå fast om människor som exponerats kraftigt för kemikalierna även har skadats och blivit sjuka av dem.

    Tingsrätten gav i en tidigare dom Kallingeborna rätt och slog fast att de var berättigade till skadestånd. Detta ändrade senare hovrätten, dit Ronneby kommun – ägare till den aktuella vattentäkten – överklagat. Hovrätten ansåg att de drabbade inte kunde bevisa att det var just dricksvattnet som orsakat sjukdomar hos dem.

    HD:s dom innebär att Kallingeborna oavsett om de fått en viss sjukdom som följd av det mångåriga intaget eller ej ändå har skadats.

    150 personer boende i Kallinge i Blekinge har fått i sig så höga halter att detta ”utgör personskada i skaderättslig mening” slog man fast i domen som offentliggjordes på tisdagsmorgonen. Flera av de som ligger bakom stämningen har utvecklat cancer och andra sjukdomar som sätts i samband med kemikalien.

    Det handlar om extrema mängder av den sedan många år tillbaka förbjudna substansen PFOS, som är verksam beståndsdel i det brandskum som användes vid den militära flygflottiljen i Kallinge. Även om det är länge sedan ämnet försvann från brandskummet ligger PFOS kvar i mark och grundvatten under mycket lång tid. PFAS kallas ”evighetskemikalier” just på grund av sina egenskaper att knappt kunna brytas ned.

    Kallingeborna hör till de i hela världen som fått i sig högst halter av PFAS, men är långt ifrån ensamma om att ha druckit PFAS-haltigt dricksvatten. En rad andra miljömål runtom i Sverige har behandlat frågan, som nu kommer att ta fart igen som en följd av domen.

    Trots den extrema exponeringen som medborgarna i Kallinge utsattes för möttes de av kalla handen från alla statliga och kommunala instanser som kan tänkas vara ansvariga. Nu finns i alla fall en ansvarig utpekad – Ronneby kommuns vattenbolag, Ronneby Miljö och Teknik.

    Detta är Sveriges största miljöskandal. Under tio år har inte en enda myndighet ställt sig på de drabbades sida. Nu skrivs ett nytt kapitel i svensk skadeståndsrätt, säger toxikologen och expertvittnet Mattias Öberg i Svt.

    Hur högt skadestånd som de drabbade kan bli berättigade till återstår att utreda. En annan stor fråga som också söker svar är om exempelvis Ronneby kommun försöker gå fri från ansvar genom att i sin tur stämma staten och försvarsmakten, som spridit kemikalien och förgiftat grundvattnet.

    Ronneby kommunledning sa vid en presskonferens under eftermiddagen att man nu kommer att analysera domen och förbereda hanteringen av skadestånd, uppger tidningen BLT.

    Enligt kommunalrådet Roger Fredriksson var rättsläget så oklart att det var nödvändigt att överklaga den första domen i tingsrätten, som gav invånarna rätt.

    Man har slitits mellan kommuninvånarna som är drabbade och vår formella roll med de lagar vi måste hålla oss till. Vi kommer att analysera domen och nu kommer det bli lättare att ha en dialog, även om den initialt kommer att vara ganska formell, säger han till tidningen.

    Frågan om Ronneby kommun kommer att vända sig mot försvarsmakten för att utkräva ansvar för spridningen av PFOS är inte avgjord ännu.

    Domen kan läsas i sin helhet via HD:s hemsida.

    SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

    Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

    Läs vad vi vill göra
    Tipsa!

    Tipsa oss

    Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.