Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Nyheter

  Fossiljättarna Exxon, Shell och BP går emot Trump – vill behålla Parisavtalet

  Foto: COP Paris

  Idag samlas Donald Trumps rådgivare för att diskutera USA:s framtid i klimatavtalet från Paris. Trots att presidenten själv har uttryckt ovilja mot avtalet möter han nu motstånd från ett mycket otippat håll.
  Trump-administrationens inställning till det 197 länder starka klimatavtalet har länge varit tydlig (usch och fy för klimatpolicy), men sedan presidentvalet i november har det inte gjorts några större uttalanden på området. När presidentens rådgivare idag möts sitter även USA:s energibolag med vid bordet, och de vill nu få presidenten på andra tankar.
  Exxon, Shell och BP är bland de kol-, naturgas-, och oljeproducenter som nu står upp för klimatavtalet och lobbar för att USA stannar kvar. Detta är en dramatisk förändring från bara några år sedan.
  Anledningarna är många, men främst rör det sig om följande:

  1. Att dra sig ur klimatavtalet kan skada USA:s ställning som energiexportör och orsaka geopolitiska problem.
  2. Många stora oljeföretag satsar allt mer på det mindre koldioxidintensiva alternativet naturgas. En klimatpolitik som gynnar denna produktion skulle även gynna företagen.
  3. Kolföretagen må vara ett fortsatt aber, men även de ser fördelarna med en stramare klimatpolitik som ökar statligt stöd till ny teknik för renare kolförbränning.

  Trumps administration måste fatta ett beslut i frågan innan nästa G7-möte i slutet av maj.

  Stötta SMB

  Sedan 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.
  Här kan du läsa vad pengarna går till.

  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.