Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Nyheter

  Gammal skog avverkas trots höga naturvärden

  Malin Sahlin, Skog
  Malin Sahlin, Skog Foto: Malin Sahlin

  I nordvästra Sverige är skyddet för gammal skog särskilt dåligt. Nu ska 40 hektar fjällnära skog med höga naturvärden i Dikanäs i Vilhelminas kommun avverkas.  

  Skogen i Dikanäs är en av Sveriges få naturliga skogar. I området, som kan beskrivas som urskogsliknande och där även mindre partier av ren urskog återfinns, har det alltså inte tidigare skett någon avverkning till följd av modernt skogsbruk.

  Nu ska en del av skogen huggas ner på grund av ett vägbygge.

  Ett antal civilsamhällesorganisationer med Naturskyddsföreningen i spetsen motsätter sig avverkningsbeslutet och menar att hela skogsområdet istället bör upptas i Marsfjällets naturreservat på grund av dess höga naturvärden.

  Vid en inventering av det avverkningshotade skogspartiet, vars storlek motsvarar ungefär 56 fotbollsplaner, påträffades runt 20 rödlistade arter.

  I snitt avverkas ungefär 3000 hektar nyckelbiotoper per år i västra Norrland. Majoriteten av dessa nyckelbiotoper är oregistrerade. I andra fall är områdets naturvärde kartlagt utan att det för den skull blivit skyddat. 

  Tillsynsmyndigheten Skogsstyrelsen har även högre krav på vad ett naturområde måste leva upp till för att klassas som nyckelbiotop i just nordvästra Sverige. Inventeringar av nyckelbiotoper i Norrland har också pausats i längre perioder efter press från skogsägare. Kritiker menar att de styrande på detta vis har öppnat upp för en exploatering av skog med höga naturvärden i norr.

  Levande skogar är ett av Sveriges miljömål till år 2020. Naturvårdsverket uppskattar i dagsläget att målet inte kommer att nås eftersom existerande styrmedel är otillräckliga för att motverka förlusten av livsmiljöer.


  Supermiljöbloggen bevakar svenskt skogsbruk. Sedan starten 2010 har våra utgifter helt täckts av oss skribenter. Nu vill vi utveckla hemsidan och vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Swisha en slant till 123 270 12 33 för att stötta vårt arbete.

  >>Läs mer om vad vi vill göra här

   

  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.