Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Nyheter

  Gasläcka i Mexikanska Gulfen: havet brinner

  Foto: Manuel López San Martín/Twitter

  ”Eye of fire” kallas den brand som brutit ut i havet mitt i Mexikanska Gulfen efter att en gasledning brustit. Elden tog sex timmar att släcka. En gasläcka från en undervattensledning ska ha antänt elden som fångats på video och blev viral.

  Bilderna från helikoptrarna som cirkulerar ovanför den så kallade ”Eye of fire” får onekligen tankarna att dras till scener ur en apokalyptisk katastrof. Branden på havsytan väster om Mexikos Yucatan-halvö har släckts, säger det Mexikanska statliga oljebolaget Pemex. Företaget skyller på en gasläcka från en av sina undervattensledningar.

  Branden som rasade bara 150 meter från en Pemex-oljeplattform tidigt på fredagen hoppade ur vattnet likt lava ur en vulkan, och satte bokstavligt talat eld på havet självt. Elden döptes till ”Eye of fire” på sociala medier på grund av dess runda form. Enligt Pemex skadades ingen, oljeriggen evakuerades inte, men den brustna ledningens valv stängdes av. Enligt företaget ska de själva undersöka orsaken bakom gasläckan och den påföljande branden, mer än så har de inte kommenterat.

  Chris Robbins, chef för vetenskapliga initiativ vid den ideella miljöorganisationen Ocean Conservancy, säger att Pemex ”borde undersöka om någon annan infrastruktur komprometterades. Forskare bör få utforska området för att bedöma eventuella skador på marint liv”.

  Videon är ganska alarmerande: det ser ut som om helvetets portar öppnar sig”, säger Robbins. ”Det verkar som att den har släckts ganska snabbt, men jag tror att det väcker frågor. Så länge vi borrar efter olja och naturgas kommer dessa olyckor tyvärr att fortsätta inträffa.

  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.


   Kul att du besöker SMB! Vill du hjälpa oss med att svara på några frågor?

   Självklart vill jag hjälpa till!